Sfaturi culinare

#ceapa #sfaturi culinare # taiere ceapa #trucuri culinare

9 trucuri pentru a taia ceapa fara sa plangi

Ceapa este unul dintre cele mai folosite alimente pentru a da mancarurilor o savoare apetisanta. Are, insa, si un efect negativ: aduce lacrimi in ochii gospodinelor. Inca nu s-a inventat un produs minune care sa stopeze efectul negativ al cepei asupra organelor de vaz, dar exista cateva trucuri care dau rezultate. Iata ce poti sa faci pentru a nu mai plange in fata cepei atunci cand gatesti.


1. Foloseste ochelari de protectie!

Ceapa iti irita ochii si te face sa plangi, motiv pentru care trebuie sa protejezi zona cea mai afectata. Ochelarii vor tine la distanta de ochii tai acidul din ceapa, emanat in aer.


2. Mesteca ceva!

Se spune ca daca mesteci ceva - fie ca este vorba de o guma de mestecat sau o bucata de paine - previi iritatiile cauzate de taierea cepei. Motivul este ca painea absoarbe gazele suparatoare si le impiedica sa ajunga la nervii olfactivi.


3. Foloseste otet sau suc de lamaie.

Utilizarea otetului sau a sucului de lamaie va indeparta o parte din acid, reducand astfel posibilitatile de iritare. Pentru a incerca aceasta metoda, sterge cutitul cu una dintre aceste doua solutii si taie ceapa in mod normal.


4. Aprinde o candela sau o lumanare!

O lumanare< sau o candela aprinsa aproape de zona in care tai ceapa este o alta metoda utila pentru a nu plange cand tai ceapa. Flacara va atrage gazul emanat de ceapa si il va impiedica sa ajunga in zona ochilor.


5. Tine ceapa la rece!

Un alt truc este sa tii ceapa la rece inainte sa o tai. Pune-o in frigider si scoate-o numai cand esti gata sa o feliezi.


6. Foloseste un cutit bine ascutit!

Cand tai ceapa, foloseste un cutit foarte bine ascutit. Daca lama nu taie excelent, cutitul va rupe ceapa, in loc sa o taie, iar enzimele se vor elibera, astfel, mai rapid.


7. Respira pe gura!

Alta metoda care da rezultate este sa respiri pe gura cat timp tai ceapa, astfel incat acidul din vaporii de aer sa fie absorbiti de cavitatea bucala si sa nu ajunga in zona ochilor


8. Tine ceapa in apa!

Tine ceapa in apa inainte de a te apuca de gatit sau tai-o sub un jet de apa. In acest fel, substanta gazoasa eliberata va reactiona cu apa, si nu cu ochii tai.


9. Foloseste hota de aerisire!

In timp ce tai ceapa, da drumul la hota de aerisire pentru a reduce iritarea ochilor.


10. Loveste ceapa de masa inainte sa o tai

Inainte sa o tai si sa o decojesti, loveste ceapa de masa de cateva ori. Substanta iritanta pentru ochi nu se va mai simti la fel de puternic dupa aceasta operatiune salvatoare pentru orice gospodina.

Sursa foto: sophistimom.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare