Sfaturi culinare

#penele rosu # pastrare pepeni # alegere pepeni #pepeni #pepene galben #sfaturi culinare #pepene verde

A inceput sezonul pepenilor! Cum se aleg si cum se pastreaza corect pepenii

Indiferent ca esti fan pepene rosu (cunoscut si ca pepene verde) sau preferi pepenii galbeni este foarte important sa stii cum sa-i alegi si cum sa-i pastrezi corect. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre pepeni.

Pepenele galben

Cum alegi pepenele galben

Cei mai savurosi pepeni galbeni sunt cei bine copti. Iti poti da seama daca pepenele galben este bine copt dupa aspectul si culoarea cojii si dupa mirosul placut si imbietor pe care acesta il are fara sa fie taiat.

Un pepene bine copt are coaja de culoare galbena sau galbuie, in functie de specie. Evita-i pe cei cu coaja verde deoarece acestia nu sunt copti. Verifica-i coaja bine si asigura-te ca nu are lovituri, zone moi, taieturi, crapaturi sau pete negricioase. Aceti pepeni pot fi infectati cu bacterii periculoase si, in plus, se vor strica rapid.

Cum pastrezi pepenele galben

Pentru a te bucura zile in sir de savoare pepenelui cumparat este foarte important sa-l pastrezi in conditii optime. Iata ce trebuie sa stii:

  • nu indeparta semintele deoarece acestea protejeaza pulpa si o mentin suculenta;
  • acopera pepenele foarte bine cu o folie alimentara;
  • pastreaza pepenele in frigider, la temperaturi reci.

Sfat: daca pepenele este mult prea mare si stii ca nu il poti consuma pe tot, taie-l cubulete si pune-l in congelator. Il poti folosi la prepararea smoothie-urilor.

Pepenele rosu sau pepenele verde

Cum alegi pepenele rosu

Daca vrei sa alegi un pepene perfect trebuie sa verifici in detaliu aspectul acestuia. Coaja trebuie sa fie intacta (fara crapaturi) si lucioasa. Nu alege niciodata un pepene care avea deja dop facut, deoarece riscul de a se strica rapid este foarte mare.

Daca pepenele prezinta crapaturi sau locuri in care coaja este moale nu il cumpara deoarece acesta este semn ca este putred sau infectat cu bacterii periculoase.

Asigura-te ca are o pata galbena. Pata galbena se formeaza in locul in care pepenele sta sprijinit pe sol. Daca aceasta are insa culoarea alb-verzuie, inseamna ca pepenele a fost cules inainte de a se coace.

Verifica-i si codita! Aceasta trebuie sa fie inca verde. Acesta fiind semn ca pepenele este proaspat cules. Codita uscata sau lipsa acesteia semnifica faptul ca pepenele este cules de foarte mult timp.

In cele din urma bate usor cu degetele in coaja pepenelui. Daca suna a gol inseamna ca pepenele nu este bun.

Cum pastrezi pepenele rosu

Ca si pepenele galben, penele verde trebuie invelit in folie alimentara pentru a-l proteja de mirosurile din frigider si de bacteriile din aer ce favorizeaza alterarea rapida a acestuia.

Daca doresti, poti congela o parte din pepene pe care-l poti folosi pentru prepararea smoothie-urilor sau chiar a freshurilor, in timpul iernii.

Sursa foto: menslife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului