Sfaturi culinare

#alcool #retete #sfaturi culinare #gatit alcool

Alcoolul, un ingredient de mare efect in mancarea ta

Alcoolul este unul dintre cele mai utile ingrediente pentru marinate, sosuri, fripturi si deserturi. Alcoolul fragezeste carnea sau elibereaza chimic acele arome care altfel nu s-ar face simtite. Cand mai ramai cu putin vin pe fundul unei sticle, foloseste-l la prepararea cinei.

Reguli generale pentru a gati cu alcool

Adaugarea unei cantitati de alcool in mancare adauga o aroma speciala, care face preparatul sa fie mai gustos. De exemplu, in cazul fripturii, aceasta este mai frageda daca adaugi bere. Cand mancarea este gatita timp indelungat, cum este cazul tocanitelor, cea mai mare parte a alcoolului se evapora. In cazul unor retete, trebuie ca alcoolul sa se simta mai bine in mancare si, prin urmare, acesta se adauga spre finalul prepararii. Cea mai mare cantitate de alcool este retinuta de mancarurile care nu se fac la foc.

In cazul unui preparat facut la cuptor, atunci cand se adauga alcool si se amesteca in preparat, in 15 minute se va evapora 60% din cantitatea de alcool. Cand mancarea se tine o ora in cuptor, mai ramane numai 25% alcool in acel preparat. La doua ore, cantitatea de alcool retinuta este de 10%.

Cum gatesti cu lichior

Un lichior confera mancarii un gust dulce-acrisor, care complimenteaza aroma ingredientului de baza, fara sa o acopere. In general, se folosesc lichioruri mai inchise la culoare pentru carne rosie si vanat sau lichioruri mai deschise pentru carne alba.

Cum gatesti cu bere

Berea parfumeaza si fragezeste preparatele. In unele tari, hotdog-ul este fiert in bere pentru o aroma speciala. Cei care vor sa incerce un preparat international pe baza de bere pot face Carbonnade a la Flamande, un fel de mancare specific Belgiei, cu ceapa, zahar brun, bacon, carne si bere. Un preparat pe baza de bere are o aroma subtila, secundara.

Cum gatesti cu vin

Foloseste un pahar de vin alb la o portie de creveti, un peste, o garnitura de legume sau o friptura din carne alba. Vinul rosu merge perfect cu fripturile din carne rosie si vanat. Vinul este perfect pentru marinate, in cazul fripturilor.

Foto: alarabiya.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului