Sfaturi culinare

# folosire gratar roca vulcanica # roca vulcanica #gratar roca vulcanica

Avantajele folosirii gratarelor cu roca vulcanica profesionale

Rocile de lava sunt folosite mai nou la gratarele profesionale datorita calitatilor pe care le prezinta. Ele se pot intalni atat la modele de grill-uri ce functioneaza cu gaz, cat si la variantele de grill-uri electrice.

Avantajul principal pe care il ofera acest mod de gatire, folosind un gratar cu roca vulcanica, este reprezentat de faptul ca acest tip special de pietre speciale mentin o caldura ridicata, relativ constanta, in timpul procesului de frigere a carnii sau gratinare a legumelor.

Un grill cu roca vulcanica profesional, pentru preparate cu un gust special

Utilizarea rocilor de lava cand se gatesc preparate traditionale la gratar reprezinta o experienta interesanta atat pentru utilizatorii casnici, dar mai ales pentru profesionistii din unitatile care ofera servicii de alimentatie publica.

Rocile vulcanice functioneaza foarte bine pe post de distribuitoare de caldura, iar bucatarii pot profita din plin de asta.

Carnea si legumele care sunt gratinate astfel au un gust foarte bun si sunt mai sanatoase decat preparatele similare gatite la un gratar clasic care functioneaza cu mangal, lemne sau fripte la un gratar electric.

Specificul rocilor vulcanice consta in faptul ca ele au o multime de gaurele. Porozitatea pe care o prezinta le fac o sursa deosebita de difuzare a caldurii pe intreaga suprafata de lucru a gratarului, nu doar in zona de mijloc, asa cum se intampla la gratarele obisnuite, fie ele de uz casnic sau profesionale.

Se stie ca expunerea la fum alimentelor puse pe gratar modifica gustul alimentelor si contin substante periculoase pentru sanatatea umana. Folosind roci vulcanice se elimina intr-o proportie importanta riscul ca anumite substante cancerigene sa ajunga in carne si legume, datorita expunerii acestora pentru o perioada mai mica pe gratar.

Procedeul de gatire este simplu: se regleaza temperatura la grill, apoi flacara sau rezistentele electrice incalzesc rocile vulcanice. Dupa ce acumuleaza caldura, pietrele de lava o degaja la exterior, gratinand alimentele puse pe gratar.

Pe masura ce grasimile cad pe pietrele vulcanice ale gratarului, excesul este stocat in porii pietrelor. Desi intr-o proportie mai mica, apare si fum. Din aceasta cauza, rocile trebuie curatate dupa fiecare utilizare si, dupa un anumit interval de timp, chiar inlocuite cu altele noi, desi in principiu ele sunt foarte rezistente in timp si pot fi folosite chiar daca se sparg.

Cu cat pietrele vulcanice sunt incalzite mai mult, cu atat se diminueaza timpul de gatire, ceea ce inseamna ca expunerea la fum si la noxe este mai mica, iar capacitatea rocilor vulcanice de a mentine caldura mai mare. Pe cale de consecinta, inseamna ca se poate opri din timp flacara sau alimentarea rezistentelor electrice cu energie ceea ce conduce inclusiv la economii importante in bucataria profesionala respectiva.

Configuratia gratarului care foloseste pietre vulcanice este una speciala, deoarece necesita o suprafata de gatit aflata deasupra pietrelor (tava, grilaj).

Se recomanda sa existe o anumita distanta intre arzatoare si roci de circa 30 de cm si, de asemenea, mai trebuie sa existe 3 - 4 cm spatiu intre varful pietrelor si suprafata de gatit propriu-zisa. Acest fapt permite circularea aerului cald intre roci si suprafata de gatit.

Preparatele gatite la un gratar cu roca vulcanica au un continut redus de grasimi si un gust mult mai bun.

Evident, unii prefera in continuare, friptura la cuptor, chiar si cand merg la restaurant.

Orice bucatarie profesionala are nevoie de un cuptor gastronomic bun

Cuptoarele gastronomice sunt un tip de utilaje profesionale fara de care un restaurant, pizzerie sau cafenea nu pot sa functioneze. Cu ajutorul lor se pot prepara in acelasi timp mai multe tipuri de mancare intr-un timp rapid.

Diversele tipuri de cuptoare gastronomice sunt realizate din otel inox, de aceea sunt usor de curatat. Cu design-ul lor ergonomic si un sistem avansat de protectie impotriva accidentelor sunt niste echipamente de baza in orice bucatarie profesionala.

Utilizarea lor simplifica munca personalului angajat, deoarece permit realizarea mai multor feluri de mancare uniform. In functie de model, au diverse programe de gatit de la coacere, fierbere, prajirea, afumare a preparatelor.

O unitate de alimentatie publica de succes ar trebui sa aiba in bucataria sa profesionala macar un cuptor gastronomic si un gratar cu roci vulcanice. Spre bucuria clientilor ce vor aprecia felurile de mancare gatite cu ajutorul lor!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete