Sfaturi culinare

#arta #mancare chinezeasca #bucataria chinezeasca #stiluri gatit

Bucataria chinezeasca: o singura arta, cinci stiluri diferite de gatit

Bucataria chinezeasca este o arta culinara, definita ca un fusion intre mai multe stiluri de gatit specifice celor mai importante regiuni asiatice. Atunci cand mananci preparate chinezesti, esti atat de fermecat si imbatat de aroma condimentelor si de combinatiile inedite de ingrediente, incat nu ai timp sa te intrebi ce specific are preparatul, nu-i asa? Te invatam sa recunosti usor din ce regiune se trag preparatele tale chinezesti preferate, in functie aromele care predomina in ele si de modul in care sunt gatite!


1. Stilul de gatit Szechuan (Sichuan)

Bucataria din regiunea Sichuan este bogata in preparate foarte picante si combinatii indraznete de ingrediente. In acest stil de gatit, predomina ardeiul iute numit "facing heaven" si boabele de piper, care se imbina armonios in mancaruri cu condimente specifice zonei - pasta de susan, alune, usturoi, ghimbir etc.


2. Stilul de gatit Cantonez

Bogata in preparate pe baza de orez, napi, lotus si intr-o multime de sortimente de supe, bucataria cantoneza nu se defineste neaparat prin gust, cat prin dimensiunea foarte mica a portiilor, care permite degustarea a cat mai multe tipuri de mancare la o singura masa. La cantonezi, mesele sunt abundente, iar gustul predominant este dulce.


3. Stilul de gatit Hunan

Preparatele chinezesti cremoase, combinate cu legume prajite si crocante sunt specifice regiunii Hunan, care pune foarte mult accentul pe alimente si ingrediente proaspete si gustoase. Stilul de gatit se bazeaza mai putin pe prajeli si mai mult pe tehnici de preparare prin inabusire, fierbere, afumare, iar aroma picanta este predominanta.


4. Stilul de gatit Fujian

In bucataria specifica regiunii Fujian, predomina preparatele pe baza de ciuperci si bambus. Bucatarii pun accentul pe exploatarea gusturilor si aromelor in preparatele pe care le fac si apeleaza la toate tehnicile posibile pentru a accentua gustul alimentelor folosite, inclusiv prin taiere. Tocanitele si supele sunt preparatele traditionale in regiune, iar aromele mancarurilor nu sunt foarte puternice, ci subtile, dar foarte gustoase.


5. Stilul de gatit Shandong

In Shandong, gatitul cat mai natural este litera de lege a gastronomiei locale. Ies in evidenta aromele dulci acrisoare, in preparate inabusite sau gatite la abur. In simplitatea ei, bucataria acestei regiuni este foarte gustoasa si considerata una dintre cele mai sanatoase stiluri chinezesti de gatit.

Sursa foto: wroclaw.olx.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului