Sfaturi culinare

#gemania #bucatarie germania #preparate culinare

Bucataria germana: ce stii cu adevarat despre ea

Iti place sa calatoresti prin toata Europa, sa-i vezi frumusetile si sa cunosti obiceiurile din diferite regiuni. Cu siguranta ai poposit si in Germania si ai savurat specialitatile culinare traditionale alaturi de o bere rece. Dar stii ce este caracteristic acestei gastronomii central-europene? Ce influente are si cum a evoluat de-a lungul unei istorii pline de aventuri?

Iata care sunt cele mai interesante detalii despre bucataria germana, picanta si aromata, satioasa si surprinzatoare pentru noi toti:

Care sunt mesele principale ale zilei pentru germani

Nemtii sunt oameni practici, asa ca stiu importanta primei mese a zilei. Astfel, un mic-dejun german (fruhstuck) este consistent si cuprinde chifle (brotchen sau semmeln) dulceata sau miere, oua si cafea. Sunt nelipsite mezelurile, mai ales leberwurst (asemanator lebarului pe care il prepara si romanii de sarbatori).

In mod traditional, masa de pranz se serveste mai devreme decat in multe tari europene, asa ca sa nu va mirati daca la ora 12.00 deja sunteti invitati la mittagessen. La fel si cina  (abendessen) este programata destul de devreme si doar programul incarcat de lucru din timpul saptamanii ii face pe nemti sa se intalneasca la un late dinner.

Un pranz obisnuit in bucataria germana contine eintopf, un fel de tocana consistenta cu carne si legume, iar la desert sunt servite strudele sau prajituri cu fructe.  Un alt preparat traditional il constituie carnatii, pe care nemtii ii mananca cu cartofi sau galuste din cartofi si ca garnitura folosesc sauerkraut, celebra varza acra. Pentru mesele festive este preferat cionanul de porc eisbein care este de asemenea servit impreuna cu varza murata.

Gustarea dintre mese poarta un nume arhicunoscut: pretzel. Da, este vorba despre faimosii covrigi pe care germanii ii taie pe jumatate, pun intre cele doua bucati o felie de carne si mustar picant, ia gustul este...sehr gut! Ca sa va convingeti, incercati un zbor Romania Germania si petreceti cateva zile intr-unul dintre burgurile teutone, cu oameni veseli si primitori, covrigi calzi si bere rece.

Ce preparate din bucataria germana au cucerit lumea

Cel mai cunoscut preparat din bucataria germana sunt carnatii, celebri in toata lumea prin gustul lor delicios si prin impresionanta varietate: exista peste 1500 de tipuri de carnati, iar retetele difera semnificativ de la o zona la alta.

Din Bavaria provin faimosii carnati albi (weisswurst) preparati din carne de vitel tocata foarte fin si sunca proaspata de porc, condimentate cu verdeata si ierburi aromatice. Acesti carnati albi se consuma fierti cu mustar dulce si merg foarte bine alaturi de o halba de bere rece la Oktoberfest.

O alta varietate populara sunt carnatii din Turingia (thuringer bratwurst) din carne de vita, porc si oaie condimentata cu maghiran. Acesti carnati se prepara proaspeti pe gratar si au o aroma deosebita. Daca ajungeti in Berlin gustati currywurst iar in Brandenburg incercati gherkins langa carnati, pentru ca sunt cele mai potrivite muraturi la un asa festin.

Care sunt influentele din bucataria germana

In multe preparate traditionale din bucataria germana apar influente din gastronomia poloneza, ceha, franceza sau ungureasca.

De exemplu cea mai cunoscuta supa nemteasca gulaschsuppe este de inspiratie maghiara, iar zwiebelsuppe este o replica fidela a supei frantuzesti de ceapa. Din regiunea ucraineana provin taieteii cu ou (spatzle), galustele klosse sau knodel din cartofi sau paine uscata si supa picanta cu bucati de carnati (solianka).

Leberkase sau cas de carne, denumit si cozonac german din carne tocata are la baza retetele de placinte de carne din Austria si unele regiuni din Elvetia. Influentele frantuzesti sunt prezente in varietatile de branzeturi proaspete si uscate pe care germanii le includ in meniurile traditionale si pe mesele de sarbatori.

Bucataria germana este bogata si interesanta, spune o poveste aromata despre gastronomia Europei centrale, cu influente diverse si preparate traditionale delicioase.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/9JNsMz9R7iQ

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului