Sfaturi culinare

#drojdie instant #drojdie activa #drojdie uscata #drojdie

Care este diferenta dintre drojdia uscata activa si drojdia instant?

Drojdia uscata activa si drojdia instanta sunt ambele utile in precesul de dospire al painii si ii ofera acesteia o textura aerisita si usoara, dar fac acest lucru in moduri usor diferite si exista o diferenta majora in modul in care le folositi: drojdia uscata activa trebuie dizolvata in apa inainte de utilizare, in timp ce drojdia instant poate fi amestecata chiar in ingredientele uscate. Iata tot ce trebuie sa stiti despre aceste drojdii:

Drojdie uscata activa

Este probabil ceea ce va vine in minte atunci cand va ganditi la drojdie si este cel mai comun soi vandut in magazinele alimentare. Este un tip de drojdie uscata care este granulara, cu o consistenta similara ca faina de porumb. Este un organism viu, care ramane inactiv pana cand se se dizolva intr-o cantitate mica de apa calduta. Se adauga apoi la restul ingredientelor, unde devine responsabila de cresterea aluatului.

Drojdia uscata activa este vanduta de obicei in ambalaje individuale sau borcane mici de sticla. Daca il utilizati pe acesta din urma, asigurati-va ca il refrigerati dupa deschidere, astfel incat drojdia sa ramana proaspata si activa.

Drojdie instant

Drojdia instant este un alt tip de drojdie care a fost introdusa dupa drojdia uscata activa in anii '70. Se prepara folosind un procedeu similar cu drojdia uscata activa, desi este uscata mai repede si macinata in particule mai fine. Din aceasta cauza, se dizolva si se activeaza mai rapid. Spre deosebire de drojdia uscata activa, drojdia instant nu trebuie dizolvata in apa calda mai intai, acesta poate fi amestecata alaturi de restul ingredientelor.  

Ce tip de drojdie ar trebui sa folosesti?

Aceasta parte depinde de tine. In timp ce fiecare tip de drojdie reactioneaza diferit si duce la rezultate coapte cu usoare variatii, nu exista un raspuns corect. Recomandat ar fi sa alegeti un fel de drojdie, sa va familiarizati cu el si sa il folositi pe acela de fiecare data - cu exceptia cazului in care reteta da un motiv specific pentru a proceda altfel. 

Mentineti drojdia la temeratura corespunzatoare. Drojdia functioneaza cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 20°C si 25°C. Daca casa ta este racoroasa iarna, pastreaza drojdia intr-un loc mai cald. Totodata, daca temeratura din casa este foarte ridicata, acest lucru nu va ajuta foarte mult drojdia. Asadar, fa tot posibilul sa o depozitezi in conditii bune.

Untul, ouale, laptele si zaharul incetinesc activitatea drojdiei

Ei bine, daca faceti un preparat cu multe dintre aceste ingrediente, aluatul poate creste mai lent sau nu la fel de mult ca de obicei. Nu e nimic in neregula cu drojdia ta; retetele cu un aluat bogat, precum rulourile de scortisoara, painea cu arome sau impletiturile de Craciun necesita mai multa rabdare.

Depozitati drojdia neutilizata in congelator

Congelatorul este un bun ajutor daca vrei ca drojdia ta sa fie pusa pe pauza o vreme. Acest lucru ii va prelungi durata de viata cu mult peste data de expirare. Sigilati drojdia intr-un recipient etans inainte de inghet.

Mai presus de orice, atunci cand lucrati cu drojdie, amintiti-va intotdeauna ca este un ingredient viu. Exista conditii care o ajuta sa prospere si conditii care o incetinesc. Daca vrei sa aflii mai multe lucruri despre drojdie, expertii de la Lesaffre au toate raspunsurile pe care le cauti!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului