Sfaturi culinare

#oala sub presiune #presiune #oala

Cat de periculoasa poate fi oala sub presiune. Cum poti preveni accidentele in bucatarie

Oala sub presiune este de mare ajutor in bucatarie pentru gospodine. Reduce foarte mult timpul de preparare a mancarurilor si poti gati cu ajutorul ei de la pui pana la deserturi. Cu toate acestea, manevrarea oalei sub presiune este foarte importanta si trebuie sa acorzi foarte mult atentie unor detalii atunci cand o utilizezi pentru a evita accidentele.

 

Desi nu sunt frecvente, accidentele in timpul utilizarii oalei sub presiune pot aparea. Daca nu sunt folosite corect, aceste oale pot chiar exploda si pot duce la deces. A fost si cazul unei femei in varsta de 66 de ani, care a avut parte de un accident teribil din cauza oalei de presiune. Se presupune ca oala a avut o defectiune la una dintre supapele de eliberare a presiunii, aceasta fiind infundata. In timpul utilizarii, capacul oalei a fost aruncat in aer si a lovit-o pe femeie. Cazul a fost insa unul izolat, insa ar trebuie sa ne atraga atentia asupra modului in care folosim aceasta oala in bucatarie.

Daca oala sub presiune explodeaza, poate fi mortala? Iata care sunt riscurile si cum sa le prevenim

Fara a merge la extreme precum moartea, arsurile de la oala sub presiune sunt mult mai frecvente. Acestea sunt unele dintre principalele greseli care provoaca accidente cu oala sub presiune:

Cantitatea de apa nu ar trebui sa depaseasca 2/3. Cand este prea plina, presiunea este prea mare si poate duce la explozie.

Nu se verifica daca este in stare buna

Sa schimbam garniturile, sa ne asiguram ca se etanseaza bine si ca supapele functioneaza la 100% sunt cateva dintre sfaturile pe care ar trebui sa le urmam pentru o buna utilizare a oalei sub presiune.

Atunci cand supapa incepe sa sune sau atinge nivelul maxim, trebuie sa reducem puterea focului; daca presiunea maxima este atinsa si focul este prea mare, nu facem decat sa pierdem putere si energie.

Nu laum in considerare sunetele ciudate

Stim cu totii cum suna o oala sub presiune, dar daca brusc observati ca incepe sa scoata sunete neobisnuite, sa trosneasca sau sa faca ceva ce nu ar face in mod normal, poate fi un semn ca ceva nu este in regula.

Deschiderea acesteia cand este inca fierbinte

Oricat de grabit ati fi, nu deschideti niciodata oala sub presiune imediat. Trebuie sa astepti cateva minute, apoi sa eliberezi aburul putin cate putin si cu mare grija. Dupa toate aceste manevre, poti deschide oala fara probleme. Altfel, aceasta ar putea exploda si ar putea avea consecinte grave.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare