Sfaturi culinare

#legume #preparare #reteta #culinar

Cat timp iti ia sa gatesti legumele


Timpul de preparare al legumelor difera in functie de tipul acestora dar si de mancarea pe care o gatesti. In general radacinoasele(morcov, telina etc) fierb mai greu, in timp ce legumele suculente(dovlecel, vinete, rosii etc) fierb mai usor.

Morcovul si telina intregi au nevoie de aproximativ 30 de minute de fierbere, cartofii fierti in coaja circa 40 de minute (timpul de preparare poate diferi in functie de marimea acestora), in timp ce cartofii taiati bucatele pot fierbe 20-25 minute. La fel de repede, 25 minute, fierbe si conopida, respectiv broccoli. Stevia si loboda fierb in aproximativ 10 minute, in timp ce varza cruda fierbe in aproximativ 20 minute.

Desigur, timpul de preparare al legumelor poate diferi in functie de cantitatea acestora, de preferintele tale (cat de moi vrei sa fie legumele) dar si de puterea flacarii.

Nu pune rosii sau suc de rosii , respectiv bulion in mancaruri sau ciorbe daca legumele nu au fiert inca, deoarece vor ramane tari. La fel se intampla si in cazul in care acresti ciorbele inainte ca legumele sa fiarba.

De asemenea, atunci cand fierbi mazare sau fasole, sarea se pune dupa ce s-au inmuiat. Altfel vor ramane tari.

Daca folosesti legume congelate este important sa stii ca acestea sunt prefierte. Nu le dezgheta inainte de a le gati, deoarece isi vor pierde consistenta.

Cea mai usoara metoda de a-ti da seama ca legumele s-au fiert este sa infigi o furculita in ele; daca intra cu usurinta inseamna ca sunt gata. In cazul in care gatesti broccoli sau conopida, infige furculita in cotor, fiindca acesta fierbe mai greu decat restul legumei. Foloseste acelasi procedeu si in cazul in legumelor fripte sau copate.


Temperaturi cuptor


Desi inainte se foloseau doar clasicele cuptoare cu gaz, acum acestea au inceput sa fie inlocuite cu cele electrice. In schimb, in retete vei intalni temperaturile necesare pentru folosirea cuptorului cu gaz. Iata mai jos un tabel, cu echivalentele temperaturilor in functie de cuptorul folosit:

Grade Celsius
( cuptor electric )
Grade Celsius
(cuptor cu ventilatie fortata)
 Grade Fahrenheit In trepte
(cuptor pe gaz) 
 Nivel     
 120o  100o  250o  1 foarte incet
 150o  130o  300o  2 incet
 160o  140o  325o  3 mediu- incet
 180o  160o  350o  4 mediu
 190o  170o  375o  5 mediu-tare
 200o  180o  400o  6 tare (fierbinte)
 230o  210o  450o  7 foarte tare (foarte fierbinte)
 250o  230o  500o  8 foarte tare (foarte fierbinte)



Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete