Sfaturi culinare

#alimente #frigider

Ce alimente sa nu tii niciodata la frigider

Ne-am obisnuit sa tinem aproape orice la frigider pentru ca suntem convinsi ca astfel pastram alimentele proaspete pentru mai mult timp. Totusi, un mediu rece nu este potrivit chiar pentru orice mancam.

In acele momente in care nu mai stii cum sa faci loc in frigider, n-ar fi rau sa te uiti cu atentie la alimentele pe care le ai indesate in el. S-ar putea ca jumatate dintre ele sa nu aiba ce cauta acolo, in ciuda a ceea ce credeai ca e bine sa faci.

Unele produse alimentare doar ocupa spatiu in frigider si isi pierd gustul si o mare parte dintre microelementele de care avem mare nevoie. Aceasta teorie se aplica in general alimentelor crude, dar si unora gatite.

Ce legume ar trebui sa incetezi sa tii la frigider

Anumite legume nu doar ca isi pierd gustul atunci cand sunt pastrate la rece, dar si aspectul lor are de suferit. Altele pot altera produsele langa care sunt tinute.

Cartofii, de exemplu, nu ar trebui tinuti niciodata la frigider. Amidonul din ei se transforma in zaharuri la temperaturi scazute, ceea ce ii face sa isi piarda gustul specific si sa devina un pic dulci. Apa din cartofi se dilata atunci cand sunt tinuti la frigider si formeaza cristale care distrug structura fibrelor; drept urmare, cartofii se vor inmuia si nu vor mai fi buni de mancat.

Usturoiul si ceapa nu trebuie tinute niciodata in locuri in care nu exista o buna circulatie a aerului si in care umiditatea este ridicata.

Morcovii si sfecla se vestejesc atunci cand se afla in frigider deoarece apa din ele se cristalizeaza si distruge fibrele, la fel ca in cazul cartofilor. In plus, riscul ca ele sa mucegaiasca intr-un mediu umed este mai mare.

Rosiile isi pierd gustul si devin apoase cand sunt tinute la frigider.

Vinetele sunt legume pretentioase. Daca mediul in care sunt pastrate este prea rece, devin apoase si isi pierd proprietatile; daca sunt tinute intr-un mediu prea cald se deshidrateaza.

Dovleceii se inmoaie cand sunti tinuti la frigider si mucegaiesc foarte repede.

Castravetii devin moi si spongiosi la temperaturi scazute. In timpul cresterii le place caldura si acest lucru ramane valabil si dupa ce au fost culesi. Daca sunt tinuti mult timp la frigider veti observa ca incep sa prezinte pete mici si alunecoase, ceea ce inseamna ca au inceput sa mucegaiasca.

Ce aveti de facut? Legumele se simt cel mai bine intr-un mediu uscat, bine aerisit si in care, de preferat, sunt cat mai putin expuse la lumina. O ladita din lemn poate fi un loc de depozitare grozav. Cartofii, rosiile si ardeii grasi este bine sa nu fie tinuti in acelasi loc pentru ca produc gaz de etilena, care va afecta alte fructe si legume din preajma lor. Usturoiul si ceapa se simt cel mai bine in funii sau manunchiuuri atarnate de tavan sau de o grinda.

Unele fructe nu au ce cauta in frigider

Fructele se simt cel mai bine la temperatura camerei sau intr-o camara bine aerisita. Infasurati-le in hartie, iar cele necoapte isi vor continua procesul de maturizare, in timp ce cele coapte nu se vor strica.

Bananele nu trebuie tinute niciodata la frigider, mai ales cand sunt verzi. Piersicile, kiwi, caisele, rodiile sau kaki se vor altera la temperaturi scazute

Citricele trebuie pastrate mereu la temperaturi pozitive. Aerul rece din frigider le poate altera, iar umiditatea va determina formarea de mucegai. Lamaile si limetele absorb foarte usor mirosurile, asa ca ai toate sansele ca atunci cand vei dori sa faci o limonada, acesta sa aiba o usoara tenta de friptura.

Capsunele, afinele, zmeura sau murele vor ramane mai mult timp proaspete la temperatura camerei, decat in mediul rece si umed din frigider. Nucile si alunele, precum si fructele deshidratate trebie pastratesi ele la temperatura camerei sau macar intr-o camara.

Ce alte produse se pastreaza mai bine afara din frigider

Dulciurile (ciocolata, miere, unt de arahide) se pastreaza cel mai bine intr-un loc racoros si intunecos, nu la temperaturi forte scazute.

Sosurile si dressingurile din comert sunt facute sa reziste foarte bine la temperatura camerei, la fel si painea, prajiturile sau produsele de patiserie, care pot fi ambalate in pungi de hartie.

Gemurile si muraturile sunt in general "tratate" cu conservant, asa ca nu este nevoie sa umpleti rafturile frigiderului cu borcane si alte recipiente.

Daca respecti aceste indicatii, probabil nu vei mai avea niciodata probleme cu spatiul din frigiderul atat de sufocat cu alimente care nu au nevoie sa fie pastrate la rece.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare