Sfaturi culinare

#carne de ied #masa de paste #pasta #carne de miel

Ce buget aloca romanii pentru mielul de Paste. Cererile de carne de miel cresc de 10 ori

A mai ramas putin timp pana la Paste, iar romanii incep deja sa-si faca planuri pentru masa festiva. Si cum din meniul de Paste nu poate lipsi traditionalul miel, romanii dornici sa-l cumpere fac economii din timp.

 

Potrivit Obor21.ro, bugetul alocat anul acesta de 50% dintre romani pentru mielul de Paste este de 200-500 de lei. In plus, comenzile de miel si ied cresc de 10 ori in aceasta perioada a anului, iar 33% prefera comerciantii romani.

Anul acesta doua treimi dintre romani vor petrece sarbatorile acasa, potrivit unui sondaj realizat de Obor21.ro, in perioada 22-25 martie 2021, pe un esantion de 922 de persoane. In acest context, masa de Paste devine si mai importanta, fapt reflectat atat in buget, cat si in comportamentul de achizitie. Potrivit Obor21.ro, prima cooperativa taraneasca digitala, 80% dintre clienti se orienteaza in luna aprilie spre produse de miel si ied, avand o comanda medie de 310 lei, in crestere cu 30% fata de o perioada obisnuita.

Jumatate dintre romani consuma rar carne de caprine si ovine, arata sondajul Obor21.ro, insa lucrurile se schimba, evident, de Paste. Astfel, daca pana recent cererea era de aproximativ 10% din totalul comenzilor pentru produsele de capra/oaie, in martie aceasta a crescut la 20%, iar estimarile pentru luna aprilie arata ca va reprezenta 70% din vanzari. O tendinta care se remarca in ultimul an, potrivit datelor cooperativei digitale, arata ca romanii au inceput insa sa prinda gustul carnii de ied si capra chiar si in afara acestei perioade.

„Cererea pentru carnea de ied creste cu peste 250% in perioada Pastelui, dar am remarcat si o crestere de 150% pentru carnea de capra, comparativ cu aceeasi perioada din 2020. Punem aceasta crestere atat pe fondul existentei constante in oferta noastra a acestui tip de carne, cat si pe cel al unui interes crescut pentru produsele provenite de la capra, inclusiv la lactate. Asistam practic la o schimbare a comportamentului de consum”, a precizat Florian Mateita, cofondator Obor21.ro.

Cum si de unde cumpara romanii carnea de Paste

40% dintre romanii care au raspuns la sondajul Obor21.ro consuma cel putin o data pe saptamana produse bio sau naturale. Un roman din trei le achizitioneaza de la producatori, dar si din gospodariile taranesti din apropierea localitatii de resedinta.

Tendinta de a muta cumparaturile in online continua insa trendul ascendent. Astfel, 36% dintre respondenti au precizat ca nu obisnuiau sa faca cumparaturi online inainte de pandemie, acest lucru schimbandu-se in ultimul an. Un procent similar arata ca romanii au preferat sa faca achizitii de la comerciantii romani, venind in sprijinul afacerilor locale.

Decizia de a achizitiona carne online se realizeaza in mare parte pe baza recomandarilor si review-urilor altor cumparatori (45%).  De asemenea, 51% au precizat ca sunt interesati sa afle cat mai multe date despre provenienta carnii cumparate, lucru care poate influenta decizia de achizitie.

Trasabilitatea produselor este una dintre caracteristicile care stau la baza Obor21. Fiecare pachet de carne este vidat si etichetat imediat, iar eticheta ofera inclusiv date despre satul de provenienta al animalului. Fiecare livrare este insotita de un certificat de conformitate. Astfel de informatii au reprezentat diferentiatori in piata fiind factori importanti in cresterea Obor21 in acest prim an de la infiintare”, a mai precizat Florian Mateita.

Ce buget au alocat romanii pentru carnea de Paste

Bugetul alocat anul acesta achizitiei de carne si produse din carne pentru Paste este de 200-500 de lei pentru 55% dintre romani, un procent usor mai crescut pentru respondentii din zona Bucuresti-Ilfov, in timp ce 29% vor sa aloce sub 200 de lei pentru acest tip de cumparaturi. Datele reliefate de sondaj sunt confirmate de valoarea comenzii medii inregistrate de Obor21.ro in perioada Pastelui. Astfel, daca intr-o perioada obisnuita a anului media comenzii este de 230 de lei, in luna aprilie aceasta ajunge la 310 lei.

„Dincolo de cresterea in valoarea comenzii, perioada premergatoare Pastelui vine cu o crestere foarte mare a numarului de clienti noi care cauta Obor21.ro pentru produsele de miel si ied. Experienta de anul trecut, alaturi de cresterea apetitului pentru produse in special de capra si specialitati macelaresti care nu se afla in mod obisnuit in portofoliul supermarketurilor ne indica insa ca multi dintre acestia vor reveni pentru o noua comanda si dupa aceasta perioada”, a mai declarat Florian Mateita, cofondator Obor21.ro.

De altfel, datele arata ca 16% dintre cei care fac achizitii online de carne si-ar dori sa poata face acest lucru pe baza de abonament, iar peste 50% ar prefera sa poata achizitiona carne proaspata in pachete predefinite, cu tipuri combinate de carne.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare