Sfaturi culinare

#vin #sfaturi culinare #gatitul cu vin

Ce trebuie sa stii cand gatesti cu vin

Vinul adauga un plus de aroma mancarurilor si poate fi folosit cu succes in numeroase preparate, de la tocanite la soteuri si sosuri. Pentru a gati cu vin nu este nevoie sa fii un adevarat connoisseur in ceea ce priveste vinurile, insa este recomandat sa stii cum te poate ajuta vinul in compozitia mancarurilor tale.


Cum alegi vinul pentru gatit


In mod normal, exista ideea potrivit careia vinul folosit pentru gatit poate fi unul de slaba calitate. Cu toate acestea, utilizarea unui vin prost implica riscul de a strica preparatul. Un vin ieftin nu este in mod necesar prost, de aceea este recomandat sa folosesti in mancare in vin pe care ti-ar placea sa-l si bei. Nu pune, insa, niciodata, in mancare un vin pe care nu l-ai consuma ca atare.

Opteaza pentru un vin alb cand pregatesti mancaruri din carne de pui si un vin rosu pentru mancarurile care au la baza carnea rosie. Vinul alb se foloseste la sosurile albe, pe cand vinul rosu este potrivit pentru ciorbele de vita, fripturile de rata, sosurile rosii, supele de etc.

Vinul rosu este mai potrivit in cazul preparatelor cu fructe de mare, carne de pui, peste si a sosurilor cremoase.

In cazul mancarurilor cu straina, se foloseste in mancare acelasi tip de vin. De exemplu, pentru un preparat frantuzesc se pune tot un vin frantuzesc. In cazul unui fel de mancare precum bouillabaisse, de provenienta franceza, vinurile potrivite ar fi un Sauvignon Blanc sau un Bordeaux .


Cum folosesti vinul in reteta


Vinul se adauga de obicei spre sfarsitul prepararii mancarii, pentru ca preparatul sa ramana cu aroma puternica a bauturii. Cand vinul este turnat mai devreme, alcoolul are mai mult timp pentru a se evapora. In general, se tine cont de indicatiile retetei.

Cu ajutorul vinului se fac marinate delicioase pentru carne. Aceasta din urma se lasa la marinat intr-o compozitie din ulei si vin, in care se pot adauga si alte ingrediente. O alta posibilitate de a aroma carnea este sa o stropesti cu putin vin si ulei in timpul gatirii.

Sursa foto: buzzle.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare