Sfaturi culinare

#branza #telemea #lapte

Ce trebuie sa stii despre telemea

Telemeaua este una dintre cele mai cunoscute tipuri de branzeturi romanesti, recunoscuta oficial ca un produs protejat si originar din Romania.
 

Acest tip de branza se obtine cel mai adesea din lapte de vaca sau de oaie. Exista totusi si telemea de capra, precum si telemea de bivolita, insa acestea din urma sunt considerate mai mult o delicatesa. 

Din punct de vedere international, telemeaua are echivalente in bucatariile altor popoare: in Grecia, este celebra branza Feta, in Turcia, este Beyaz peynir, in Bulgaria este branza Sirene, in Serbia exista branza Sir etc.
 

Cum sa alegi telemeaua
 

Telemeaua este o branza de culoare alba, semi-moale, cu un continut de apa destul de mare: 50%. De asemenea, telemeaua contine un procent de aproximativ 25% grasime . De obicei, telemeaua este o branza sarata, insa nivelul sarii difera in functie de fabricatie.

Telemeaua proaspata este semi-moale, alba, grasa si apoasa. Aceasta nu trebuie sa prezinte urme galbui sau decolorari pe suprafata. Telemeaua matura, tinuta in saramura , este mai grea si, asa cum e de asteptat, mult mai sarata decat cea proaspata.

Cumpara telemeaua din locuri in care aceasta a fost tinuta in conditii optime: la rece, in vitrine frigorifice inchise sau branza ambalata. Nu cumpara telemeaua din locuri unde branza a fost expusa la soare in loc sa stea la rece sau din locuri unde igiena este precara, cu rafturi sau geamuri murdare sau unde pot intra mustele.

Gasesti in magazine si telemea la doza metalica, inchisa in cutii etanse, in saramura.
 

Cum se foloseste telemeaua in bucatarie
 

Modalitatile de utilizare a acestei branze in bucatarie sunt nenumarate. Telemeaua este o branza de masa, servita ca atare, dar si o branza potrivita pentru numeroase retete, precum placinte , omlete, salate etc.

Cea mai simpla metoda de a servi telemeaua romaneasca este sa tai in felii sau cuburi branza, alaturi de rosii bine coapte. La acestea se pot adauga diverse alte ingrediente: busuioc, ceapa, patrunjel, castravete, salata verde etc.

Iata in continuare cateva retete cu telemea:

Cum se pastreaza telemeaua
 

Telemeaua proaspata, cumparata in ambalaj vidat sau neambalata poate fi tinuta in frigider. Aceasta nu va rezista insa decat cateva zile, prin urmare este recomandat sa fie consumata cat mai repede. 

Pentru perioade lungi, telemeaua poate fi pastrata in saramura. Inainte de a o consuma, aceasta trebuie desarata, tinandu-se in apa proaspata o vreme.

O alta modalitate de a o conserva este sa o pui intr-un borcan cu ulei de masline si condimente precum piper, cimbru, marar, salvie, usturoi, busuioc etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare