Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #carne # preparare carne # temperatura gatit

Ce trebuie sa stii despre temperatura la care gatesti carnea

Temperatura adecvata la care pregatesti mancarea duce nu doar la un preparat gustos si bine facut, dar ofera si siguranta. Indicatorul de temperatura al plitei sau cuptorului trebuie folosit in deplina cunostinta de cauza. Numai asa vei evita o mancare arsa sau nefacuta bine si totodata, te vei feri de bacteriile care supravietuiesc surprizantor de usor cand alimentele nu sunt gatite la temperatura potrivita.
 

Temperaturi potrivite pentru carne
 

Carnea trebuie sa fie facuta la o temperatura adecvata pentru a elimina posibilitatea transmiterii de salmonella sau alte microorganisme daunatoare. Cand carnea este supusa temperaturilor ridicate prea mult timp, textura acesteia devine densa, solida si uscata, iar preparatul are de suferit sau este pur si simplu ratat. De aceea este important sa se pastreze o balanta intre temperatura minima si cea maxima.

Carnea de vita, de exemplu, este unul dintre alimentele care se pregatesc la temperaturi diferite, in functie de rezultatul dorit. Carnea de vita "in sange" se face la 70 grade Celsius . Pentru carne de vita preparata medium, trebuie folosita o temperatura ceva mai mare, de 80 grade Celsius . Pentru a fi bine patrunsa (vita bine facuta), temperatura este de cel putin 88 grade Celsius.
 

Temperaturi potrivite pentru a gati mancarea in siguranta
 

Carne tocata de vita, porc, miel: 71 grade Celsius

Carne tocata de pui, curcan: 71 grade Celsius

Carne de vita, miel: 63 grade Celsius

Pui intreg: 85 grade Celsius

Pui transat: 74 grade Celsius

Carne de porc: 71 grade Celsius

Mancaruri pe baza de ou: 74 grade Celsius

File de peste: 70 grade Celsius

Creveti, homari, crabi: 74 grade Celsius.
 

Instrumente pe care le poti folosi
 

Un termometru de bucatarie poate fi un instrument util cand gatesti. Un astfel de aparat este disponibil in diverse forme si marimi, cu functii diferite: termometru pentru cuptor, pentru aragaz, pentru friptura etc. Unele raman prinse in mancare pe toata durata prepararii la foc, alte termometre sunt folosite doar din cand in cand pentru a verifica temperatura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului