Sfaturi culinare

#reguli gatit sanatos #reguli gatit #reguli pentru a gati rapid si sanatos

Cele mai simple reguli pentru a gati rapid si sanatos

Faptul ca alimentatia este unul dintre factorii care influenteaza starea de sanatate nu mai este de mult un secret pentru (aproape) nimeni. Insa, multi dintre noi, desi suntem pe deplin constienti de aceasta asociere, nu suntem specialisti in bucatarie. Daca esti adepta gatitului sanatos si rapid, fie zilnic, fie pentru mese festive, aspectul cel mai important de care trebuie sa tii cont este calitatea alimentelor. De asemenea, este important sa fii echipata cu ustensilele potrivite, care iti vor permite sa pregatesti mese delicioase mai eficient si mai usor. Nu in ultimul rand, ai nevoie sa urmezi cateva sfaturi practice si sa cunosti cateva reguli de baza pentru a gati sanatos, mentinand in acelasi timp valoarea nutritiva si aroma alimentelor.

Cum mananci echilibrat cand nu ai timp sa gatesti

Multe retete pot fi preparate foarte rapid daca ai la dispozitie un robot de bucatarie multifunctional. De la sosuri si aluaturi la risotto si cheesecake, preparatele tale vor fi gata mult mai repede. De asemenea, aparatele de gatit de tip multicooker sau slowcooker te ajuta sa gatesti mancarea fara sa o supraveghezi si pot fi programate in avans.

Foarte importante sunt ustensilele pe care le folosesti in bucatarie, care nu trebuie sa fie numeroase, ci de calitate. De la cutite folosite pentru taierea fara efort a alimentelor pana la tigai si forme de copt, alege produse din materiale ecologice si durabile.

O alta solutie este sa pregatesti mesele in avans, poate la sfarsit de saptamana. Nu ai nevoie decat de o buna planificare si de cateva ore pentru a pregati meniul pentru saptamana care urmeaza. Poti congela apoi mancarea portionata sau o poti pastra in frigider, in functie de termenul de valabilitate.

Ce inseamna o masa echilibrata

Pentru a manca sanatos, trebuie sa cunosti cateva reguli de baza. Mai simplu spus, o dieta echilibrata inseamna sa consumi produse din fiecare grup de alimente in fiecare zi: carne (sau proteine vegetale), fructe si legume, lactate si carbohidrati. Odata ce ti-ai insusit aceste elemente de baza, tot ceea ce trebuie sa faci este sa controlezi cantitatile de grasimi, zahar si sare, astfel incat mesele sa fie cu adevarat sanatoase. Sa mananci produse locale si de sezon este, de asemenea, o idee excelenta, pentru ca ele iti permit sa iti diversifici dieta, sa descoperi noi arome, dar si sa faci alegeri prietenoase pentru mediu.

Trucuri pentru mese sanatoase si rapide

Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa prepari mese echilibrate, fara sa faci rabat de la aroma:

  • Iaurturile si branza de vaci pot deveni noii tai aliati pentru pregatirea sosurilor, iar, daca ele nu contin deloc grasimi, sunt si mai utile.
  • Traditionalul foietaj ori aluatul cu mult unt pentru tarte pot fi inlocuite cu foi de strudel.
  • Sarea si branzeturile precum parmezanul sau Gruyere folosite la condimentarea mancarurilor  sunt interzise, in favoarea unei game mai largi de ierburi aromate.
  • Foloseste hartia de copt in loc de unt pentru a preveni lipirea mancarurilor de tava, in cuptor.
  • De asemenea, foloseste o cantitate mica de ulei la gatit in locul untului, iar inima ta iti va multumi.
  • Degreseaza carnea inainte de a o gati, pentru preparate mai lejere. Lasa oala cu supa sau tocanita in frigider pentru a permite grasimii sa se adune la suprafata, de unde o poti indeparta apoi foarte usor.
  • Cele mai dietetice modalitati de a gati sunt la cuptor sau la aburi.
  • Consuma multe legume, in schimb, trateaza fructele ca pe un desert si evita sa le mananci imediat dupa o masa care a inclus produse din amidon. Serveste-le mai degraba la micul dejun sau ca gustare.
  • Mananca lent pentru a putea fi constienta de momentul in care se instaleaza senzatia de satietate.

Sa mananci sanatos nu este un lucru chiar atat de complicat. Investeste in echipamentele potrivite, identifica grupele de alimente si combina-le in retete usoare, dar originale.

Sursa foto: Unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete