Sfaturi culinare

#snitel vienez #snitel

Cine a inventat snitelul?

Daca comandati la restaurant un snitel vienez, mancarea traditionala a Austriei, veti primi o bucata subtire de carne acoperita cu pesmet, prajita pana cand capata o culoare perfect aurie. Dupa prima muscatura, va veti intreba probabil cum bucataria vieneza a reusit sa transforme un fel de mancare atat de simplu intr-un preparat cu adevarat nobil.

 

Legenda spune ca in anul 1857 reteta snitelului vienez a fost adusa la Viena din Italia de catre un maresal austriac pe nume Joseph Radetzky von Radetz. Din pacate, aceasta poveste a fost demitizata de-a lungul timpului, iar istoricii cred ca Radetz a adus acasa o reteta de cotoletta alla Milanesa, nu de snitel vienez.

Acest preparat se pare ca are radacinile in reteta scrisa de Apicus in secolul I, i.H. Apicus a scris despre prajirea carnii batute - un procedeu care este urmat cu fidelitate in pregatirea snitelului vienez. Exista dovezi ca, inca din aceasta perioada, romanii obisnuiau sa bata bine carnea de vita pana cand aceasta ajungea foarte subtire, o dadeau prin pesmet si apoi o prajeau.

Expertii in gastronomie insista ca cotoletta alla Milanesa este insa un preparat diferit de snitelul vienez. Cotoletta este un cotlet de vita cu os, iar snitelul vienez este complet dezosat. Astazi denumirea de „snitel vienez” este marca inregistrata protejata prin lege si daca vrei sa comercializezi snitel vienez esti obligat sa il prepari din carne de vita.

Alti cercetatori ai istoriei gastronomiei sunt de parere ca prima descriere a snitelului a aparut pe la sfarsitul secolului al XIX-lea intr-o carte de bucate. Aceasta a fost scrisa de austriaca Katharina Prato (1818–1897). Snitelul avea in carte denumirea „eingerboselte Kalbsschnitze”.

Carnea din care este preparat snitelul poate diferi de la o tara la tara. Se foloseste vita, miel, curcan, pui sau porc. In Romania, snitelul este foarte comun in restaurante, fast-food-uri si in bucataria oamenilor. Snitelul normal se serveste simplu, fara decoratiuni, iar versiunea fast-food se serveste sub forma de sandwich.

Snitelul romanesc este preparat in acelasi mod ca si snitelul austriac. Diferenta consta in faptul ca se foloseste aproape orice tip de carne, cel mai preferat fiind snitel de pui. De multe ori romanii obisnuiesc sa prepare snitelul fara pesmet. Carnea este data doar prin ou si faina si apoi este prajita. Copiii sunt chiar indragostiti de el si adesea cand sunt intrebati ce si-ar dori sa manance, snitelul de pui se afla in topul preferintelor, alaturi de paste si pizza.

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.