Sfaturi culinare

#miere de mana #miere salcam #miere naturala #miere poliflora #miere

Consumi miere naturala sau miere contrafacuta? Iata cum afli

 

Mierea este unul dintre cele mai contrafacute produse. Cu atat mai mult cu cat pentru multiplicarea mierii, multi producatori adauga sirop de glucoza industriala, care ii scade din valoarea nutritionala, ba chiar o face periculoasa pentru organism. Batranii sunt de parere ca cel mai sigur este sa cumperi mierea zaharisita, cristalizata. Asa vei sti ca este naturala.
 
Datorita proprietatilor sale curative, mierea a fost folosita inca din timpuri stravechi atat ca produs alimentar, cat si ca medicament. Insa, pentru a nu-si pierde calitatile exceptionale, mierea trebuie sa fie consumata in forma ei cruda, naturala, neprelucrata. Dar ca sa fii sigur ca ceea ce consumi este miere fabricata de albine, nu prin cine stie ce laborator improvizat, e bine sa fii atent la cateva semne.

Mierea cruda este mierea de albine extrasa la rece si ambalata in starea ei naturala, fara a fi procesata termic, pastrandu-si astfel toate proprietatile benefice.

Mierea naturala cristalizeaza, adica se zahariseste. Este un proces natural specific mierii. In functie de originea florala, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent, de exemplu mierea de salcam cristalizeaza cel mai greu, in cateva luni sau chiar un an.

Mierea autentica poate avea in ea resturi de ceara, polen si propolis

Un semn important, vizibil cu ochiul liber, este prezenta unor bucatele mici de ceara, polen si propolis. Evident, daca ele nu exista nu inseamna ca sigur mierea nu e naturala. Insa atunci cand acestea sunt usor de observat in borcan, poti fi sigur ca este vorba despre o miere produsa de albine.

In magazine putem gasi miere artificiala, obtinuta din siropuri de zahar, glucoza, dextrina, amidon, gelatina, sau miere procesata, incalzita si filtrata, cu scopul de a se stopa cristalizarea, pentru a-si pastra cat mai mult timp forma fluida, scrie ziare.com. Aceste tipuri de miere nu aduc nimic bun organismului nostru, pentru ca nu contin substantele nutritive specifice mierii crude, naturale, ci din contra, ne pot face mai mult rau.

In functie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifica. Astfel, daca este vorba despre mierea de salcam, aceasta trebuie sa fie aproape incolora. Daca este prea galbena, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere.

La polul opus, mierea de mana trebuie sa fie cat mai inchisa, chihlimbar maroniu-roscat, o culoare mai deschisa indicand un amestec.

Mierea poliflora trebuie sa fie un galben deschis, care straluceste in lumina.

Testul cu bula de aer

Pentru a-i descoperi densitatea, trebuie sa rasturnam borcanul cu capacul bine inchis. Daca mierea este naturala, se va forma o bula care se va misca in directia in care miscam borcanul, avand tendinta sa se ridice.

Mai exista un test la indemana pe care il poti face: cel al focului. Mierea naturala incalzita pe aragaz se caramelizeaza imediat si nu face spuma, in vreme ce mierea contrafacuta se transforma cu totul in spuma si nu caramelizeaza. In plus, incalzirea mierii naturale o lasa fara gust si parfum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete