Bucataria ta se poate bucura zilnic de legume si verdeturi proaspete. Sunt o multime de preparate pe care le poti face in aceasta perioada. Caldura excesiva , insa, reprezinta principalul factor de distrugere al acestor ingrediente. De aceea, este important sa stii cum sa depozitezi vinetele, rosiile, castravetii, busuiocul, menta si celelalte legume si verdeturi de vara.
Iata ce poti face pentru a beneficia de ele intr-o stare foarte buna, cat mai mult timp:
1. Cumpara cu moderatie
Cea mai sigura metoda de a beneficia de ingrediente proaspete este sa cumperi frecvent, in cantitati mici, atat cat ai nevoie. Unele produse sunt ambalate, precum rucola si vei vedea termenul de garantie. Busuiocul salbatic, insa, vandut in crengute, in piata, nu beneficiaza insa de asa ceva. Oricum, pentru retete cu busuioc, este preferabil sa folosesti pe cel fara flori, ambalat, cu crengute mici cu frunze verzi si proaspete.
Castravetii de vara nu rezista multa vreme. Este recomandat sa fie tinuti in partea din spate a frigiderului si sa fie consumati in cel mult o saptamana, deoarece tind sa se ofileasca si sa se inmoaie repede.
2. Nu spala orice tip de leguma, zarzavat sau fruct
Unele alimente trebuie depozitate fara sa fie spalate in prealabil. Acest lucru inseamna ca ai nevoie de suficiente casolete inchise ermetic, pentru a asigura igiena frigiderului si pentru a compartimenta locul de depoziatre al diverselor mancaruri.
Afinele, de exemplu, trebuie tinute intr-un loc rece si uscat, departe de umezeala . Orice strop de apa poate duce la stricarea lor. Pune-le intr-un recipient inchis, suficient de spatios incat sa se miste libere. Spala numai afinele pe care esti gata sa le consumi ca atare sau sa le gatesti, folosindu-le in preparate. Dovleceii se pun in pungi de plastic , nespalati, pana la consum.
3. Nu taia si nu decoji cu mult timp inainte de a gati
Daca tai legumele sau fructele inainte de a le depozita, le expui la aer si microbi. Acestea se vor strica mai repede. Lasa-le intregi pana in momentul in care trebuie sa gatesti cu ele sau sa le consumi ca atare.
Cojile isi au si ele rostul lor. Daca vrei sa faci porumb fiert , lasa stiuletii intregi, cu frunze cu tot, pana cand vei avea nevoie de ei in bucatarie.
4. Pastreaza un echilibru intre uscaciune si umezeala
Salata verde, rucola, laptuca si celelalte tipuri de verdeata nu trebuie expuse la umezeala. Pentru a fi pastrate corespunzator, acestea se depoziteaza in pungi de plastic. Plasticul le face sa-si pastreze nivelul de umiditate din frunze, deoarece aerul rece din frigider le poate usca excesiv.
5. Foloseste metode alternative de depozitare
In loc de frigider, poti depozita legumele, fructele si verdeata de vara in alte moduri. Patrunjelul si mararul pot avea propriile vaze de bucatarie, unde sa tii verdeata in apa. Trebuie schimbata insa apa ca la flori, altfel frunzele se vor ingalbeni.
Daca ai o camara racoroasa si intunecoasa, foloseste-o pentru depozitarea rosiilor. Acestea se vor pastra mai bine aici decat in frigider. In general, este nerecomandat sa tii rosiile in frigider pentru ca isi schimba textura si gustul.