Sfaturi culinare

# folosire betisoare #betisoare chinezesti #betisoare

Cum folosesti betisoarele chinezesti?

Mancatul cu betisoare chinezesti poate fi destul de dificil, mai ales daca nu ai mai incercat acest lucru pana acum. Insa daca inveti maniera corecta de a le folosi si exersezi putin, cu siguranta te vei obisnui destul de repede cu ele si vei putea savura o masa in adevarul stil asiatic.

Tipuri de betisoare chinezesti

In general, betisoarele chinezesti sunt fabricate din bambus, insa in prezent exista betisoare fabricate si din alte materiale, precum plastic, lemn sau otel inoxidabil. Totusi, exista si variante mai extravagante, cum ar fi betisoarele realizate din titan, aur, argint, portelan, fildes sau jad. Indiferent de materialul din care sunt fabricate, betisoarele chinezesti au de obicei forma conica, sunt rotunjite la un capat si patratoase la capatul superior, avand o lungime de aproximativ 23 de centimetri.

In restaurante sunt folosite de obicei betisoarele din bambus sau din lemn, care sunt mult mai ieftine si mai usor de utilizat, fiind de unica folosinta. In schimb, localnicii prefera sa foloseasca acasa betisoarele din metal, care sunt mult mai rezistente si reutilizabile.

Cum se tin corect betisoarele?

Dupa ce te-ai obisnuit sa folosesti tacamurile clasice, vei fi tentat sa folosesti si betisoarele chinezesti intr-un mod asemanator, insa acest lucru este gresit. Betisoarele chinezesti nu se folosesc precum o furculita, pentru ca nu trebuie sa intepi mancarea cu ele pentru a o putea servi, si nici nu va trebui sa o ridici de dedesubt, asa cum faci cu o lingura. Imagineaza-ti ca betisoarele sunt o penseta si ca va trebui sa prinzi mancarea cu ajutorul lor.

Betisoarele se apuca pe la o treime de capat, pentru ca nu e indicat sa le tii foarte aproape de varf si nici de la jumatate. Prima data fixezi batul de jos, cu capatul mai gros la baza degetului mare si cu celalalt capat sprijinit de varful degetului inelar – astfel, acest bat va ramane in pozitie fixa. Tine minte ca batul de sus este cel mobil, asa ca trebuie sa gasesti o metoda confortabila de a-l misca: fie cu trei degete – degetul mare, aratatorul si cel mijlociu, fie doar cu degetul mare si aratatorul.

Cum mananci cu betisoarele chinezesti

Atunci cand mananci cu betisoare chinezesti, este recomandat sa iei cate o singura inghititura, deoarece nu este politicos sa musti din mancarea pe care ai luat-o cu betisoarele. Daca bucata este prea mare, incearca sa o injumatatesti cu betisoarele, inainte de a o ridica din farfurie.

De asemenea, atunci cand mananci nu este indicat sa gesticulezi cu betisoarele, deoarece acest lucru nu este deloc un gest elegant. Iar daca faci o pauza din mancat, nu infinge betele in mancare, incearca sa le rezemi de farfurie.

Tine minte ca betisoarele chinezesti nu sunt niste frigarui, asa ca evita sa le infingi in mancare, si incearca sa le folosesti precum o penseta.

Dupa ce ai terminat de mancat, aseaza betisoarele pe un suport, sau pune-le inapoi in pliculetul in care au venit, insa doar pana la jumatate.

Asadar, mancatul cu betisoare chinezesti poate fi o adevarata provocare, insa dupa ce ai invatat tehnica, iti va fi mult mai usor sa le folosesti. Spre exemplu, daca esti din Pitesti si vrei sa exersezi acasa tehnica mancatului cu betisoare, poti cauta restaurante asiatice care fac livrari in Pitesti de mancare chinezeasca. Citind indicatiile pe care ti le-am oferit sau urmarind un tutorial online, iti va fi extrem de usor sa te obisnuiesti cu betisoarele chinezesti si vei putea savura o masa, in adevaratul stil asiatic.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.