Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #plante aromatice #marar #bucatarie

Cum folosesti mararul in bucatarie

Mararul este o planta aromatica inrudita cu patrunjelul. Planta se foloseste in bucatarie din cele mai vechi timpuri, existand dovezi ca era cunoscuta pe timpul Egiptului Antic si chiar in Neolitic. Mararul creste in mod natural in bazinul mediteranean si in centrul Asiei, iar astazi acesta este folosit in bucatariile din intreaga lume.

De la marar se folosesc semintele, florile, precum si frunzele, acestea din urma, atat in stare proaspata, cat si uscata. Mararul proaspat are o aroma mai puternica si este cunoscut cel mai adesea ca unul dintre ingredientele de baza pentru muraturi. Semintele de marar sunt utilizate in general in produsele de panificatie .

Cei care tin diete sarace in sodiu sau care se afla la regim pot sa-si aromatizeze mancarea prin adaugarea unor fire sau seminte de marar. Planta este saraca in calorii si are numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o buna sursa de vitamina A si C, fibre, calciu si fier.
 

Cum sa folosesti mararul in mancare
 

Mararul proaspat este bine sa fie adaugat in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie gata. Expunerea la calduri ridicate il face sa-si piarda aroma, de aceea nu trebuie pus prea devreme in preparat. In salate, frunzele proaspete de marar aduc prospetime si aroma. Mararul este un ingredient potrivit pentru salatele de rosii, oua, pui sau cartofi.

Pentru mancaruri calde poti folosi semintele de marar, mult mai rezistente la temperaturi inalte fara sa-si piarda din arome. Semintele (asemanatoare cu cele de chimen) sunt utilizate pentru a aroma cartofii fierti. Florile de marar sunt bune pentru muraturile in care folosesti aceasta planta.

Sosurile pe baza de marar sunt delicioase si parfumate. La mancarurile din fructe de mare sau pur si simplu ca un sos de intins de paine poti pune putin unt intr-un blender cu cateva frunze proaspete de marar. Unul dintre cele mai cunoscute sosuri pe baza de marar este cel pentru somon. In cazul aperitivelor din legume crude se prepara un sos din iaurt si marar. Mararul poate fi folosit inclusiv in compozitia hamburgerilor pentru a aroma carnea.

Mararul poate fi adaugat in supe pentru un plus de savoare sau in diverse sosuri precum sosul Pesto. Presarat peste branza, mararul proaspat innobileaza preparatul. De asemenea, planta poate fi folosita cu succes adaugata peste legume, precum ciuperci, sparanghel , fasole, sfecla rosie , tomate etc.


Sursa foto: colourbox.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete