Fiecare mod de gatire a legumelor - fierbere, coacere, la aburi, microunde - necesita o anumita temperatura si un timp special de pregatire, astfel incat alimentele sa isi pastreze nutrientii esentiali si sa ramana valoroase pentru sanatate. Gateste corect cateva dintre principalele legume pe care le folosesti uzual in alimentatia ta!
Legumele fac parte din categoria alimentelor sanatoase. Insa acestea raman benefice organismului si isi pastreaza gustul doar atunci cand sunt preparate corect. In momentul in care se lasa prea mult timp pe foc sau la copt, nu doar ca isi pierd din substantele nutritive esentiale pentru sanatate, dar devin si fade la gust si nu mai sunt la fel de apetisante ca atunci cand sunt proaspete.
Timpi de fierbere recomandati pentru legume
- Sparanghel - nu se recomanda
- Fasole verde - 6-8 min.
- Broccoli - 4-6 min.
- Varza - 5-10 min.
- Morcovi - 5-10 min.
- Conopida - 5-10 min.
- Ciuperci - nu se recomanda
- Ceapa - 30-50 min. (intreaga)
- Ardei gras - nu se recomanda
- Cartofi - 15-20 min.
- Mazare - 8-12 min.
- Spanac - 2-5 min.
Timp de gatire la aburi recomandati pentru legume
- Sparanghel - 8-10 min.
- Fasole verde - 5-8 min.
- Broccoli - 5-6 min.
- Varza - 5-8 min.
- Morcovi - 4-5 min.
- Conopida - 5-10 min.
- Ciuperci - 4-5 min.
- Ceapa - 5 min.
- Ardei gras - 2-4 min.
- Cartofi - 10-12 min.
- Mazare - 4-5 min.
- Spanac - 5-6 min.
Timpi de coacere recomandati pentru legume
- Sparanghel - 8-10 min. la 200 grade Celsius
- Fasole verde - 12-15 min. 220 grade Celsius
- Broccoli - 15-18 min. 220 grade Celsius
- Varza - 30 min. la 200 grade Celsius
- Morcovi - 20-30 min. la 200 grade Celsius
- Conopida - 25-30 min. la 200 grade Celsius
- Ciuperci - 25 min. la 200 grade Celsius
- Ceapa - 25-30 min. la 220 grade Celsius
- Ardei gras - 15 min. la 230 grade Celsius
- Cartofi - 20 min. la 220 grade Celsius
- Mazare -20 min. la 200 grade Celsius
-
Spanac - 3-6 min. la 175 grade Celsius
Timpi de preparare la microunde recomandati pentru legume
- Sparanghel - 2-4 min.
- Fasole verde - 3-4 min.
- Broccoli - 2-3 min.
- Varza - 5-6 min.
- Morcovi - 4-5 min.
- Conopida - 5-10 min.
- Ciuperci - 2-3 min.
- Ceapa - nu se recomanda
- Ardei gras - 2-3 min.
- Cartofi - 6-8 min.
- Mazare - 2-3 min.
- Spanac - 1-2 min.
Sursa foto: diyhealth.com