Sfaturi culinare

#meniu #cum sa alcatuiesti meniul pentru masa de revelion #revelion #anul nou #culinar

Cum sa alcatuiesti meniul pentru masa de Revelion

Revelionul bate la usa iar gandul care iti vine cel mai des in minte este intrebarea legata de masa de Anul Nou. Cum va arata aceasta? Ce feluri de mancare vei servi? Vei reusi sa iti multumesti toti invitatii? De aceea Culinar.Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi pentru masa de Revelion, care te vor ajuta sa obtii admiratia familiei si prietenilor.

Desi este parte a sarbatorilor de final de an, masa de Anul Nou  nu mai are din caldura si familiaritatea celei de Craciun. Daca de Craciun, in jurul mesei se strang mai ales membrii familiei si prietenii cei mai apropiati, la petrecerea de Revelion sentimentul familiarului se transforma in stralucire si eleganta, caracteristice trecerii in noul an.

Cum sa decorezi masa de Anul Nou

Pentru ca noul an trebuie intampinat cu bucurie, eleganta, bogatie pe masa si in casa, dar si stralucire, masa de revelion ar trebui sa fie un decor elegant, care sa le aduca invitatilor sentimentul ca se afla in locul potrivit pentru petrecerea de trecere in noul an. In functie de tipul de petrecere pe care il vei gazdui, iti vei adapta si modul in care vei aranja masa:

1.Bufet suedez

Daca vei face o petrecere in care sa predomine dansul, cel mai bine ar fi sa adopti masa de tip “bufet suedez”, care va contine platouri cu diferite feluri de mancare, decoratiuni, farfurii, tacamuri si servetele asezate intr-un singur loc, paharele si bauturile, la fel, organizat.

2. Clasic

Daca vei alege varianta unei mese clasice, decorarea va fi diferite: in mijlocul mesei ar trebui asezata o decoratiune, facuta fie din fructe, fie din beteala, brad, globuri si alte accesorii stralucitoare. Fata de masa ar trebui sa fie una alba, sau cu insemne aurii sau argintii, indeajuns de lunga, insa fara a atinge pamantul, astfel incat invitatii sa nu se ridice cu tot cu fata de masa atunci cand se indreapta spre ringul de dans. Farfuriile, tacamurile si servetele ar trebui sa poarte si ele insemne de sarbatoare, si ar trebui sa fie insotite de pahare de cristal. Locul fiecarui invitat ar trebui marcat cu o carte de vizita , care ar trebui sa se afle pe farfurie, sau in dreptul tacamului.

In plus, de pe masa de Anul Nou nu ar trebui sa lipseasca lumanarile, confetti-ul, beteala si decoratiile care sa ii dea o lumina si stralucire aparte. Daca vrei sa decorezi masa in culori, nu folosi mai mult de doua si alege accesorii care sa poarte culorile sarbatorilor de iarna: rosu, verde, albastru, auriu si argintiu, ultimele doua fiind preferate datorita aerului de elganta pe care il ofera.

Cum sa alegi meniul pentru masa de Revelion

1. Meniu

Eleganta si stralucirea mesei de Anul Nou ar trebui sa se simta si din felurile de mancare pe care le servesti. Insa si in acest caz ar trebui sa alcatuiesti meniul tinand cont de faptul ca ar trebui sa ii multumeasca si pe cei care trebuie sa urmeze o dieta.

Cele mai indicate meniuri pentru noaptea de trecere dintre ani sunt cele care contin mai mult aperitive si feluri principale , mancaruri care sunt mai usor de preparat si nu necesita incalzire, reincalzire sau transport care sa ii incomodeze pe invitati, asa cum este cazul supelor sau ciorbelor.

2. Preparate usoare

Nici salatele nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Anul Nou, putand fi servite chiar si salate care par mai degraba destinate Craciunului, dar care tocmai datorita ingredientelor si aromei speciale, le fac potrivite si pentru masa de Revelion. De asemenea, nu uita de fructe, pe care, daca le plasezi pe fructiere asezate pe masa din loc in loc, vor deveni un punct de atentie, un mod bun de a decora masa, dar si o gustare usoara pentru invitati. Foloseste ananas, struguri, portocale, banane, kiwi, pere sau rodii, asezate fie in combinatie cu alte decoratiuni, fie asezate in piramide.

3. Aspect

In procesul de alcatuire a meniului ar fi bine sa tii cont de cateva aspecte precum modul de asezare pe platouri, astfel incat atunci cand platoul trece de la un invitat la altul, acesta sa isi poata lua pe farfurie nu doar un fel de mancare. Astfel, daca vei aseza pe un platou aperitive, pune cel putin doua sau trei tipuri din acest fel, platourile fiind indicat sa fie dispuse pe toata masa. In plus, ar fi bine sa evitati sa asezati pe un platou mancarurile cu sosuri care ar risca astfel sa se amestece si sa schimbe gustul celorlalte mancaruri.

4. Bauturi

Nu uita nici de bauturile care trebuie sa insoteasca mancarurile. Pe langa traditionala sampanie, adauga si un vin, dar si cateva cocktailuri care sa le atraga atentia invitatilor tai.

5. Propuneri culinare

Iata cateva idei de feluri de mancare pe care le poti include in meniu pentru masa de Revelion:


-    Salata de boeuf
-    Friptura de porc
-    Sarmale in foi de varza
-    Muschi de vita cu sos gorgonzola
-    Piept de pui cu masline verzi
-    Medalion de porc
-    Somon cu legume la gratar
-    Oua umplute
-    Salata de vinete
-    Rosii umplute
-    Rulada cu piept de pui
-    Ciuperci umplute
-    Bruschette cu rosii
-    Salata de pui cu ananas
-    Salata crocanta cu pui
-    Rosii umplute cu branza feta
-    Ciuperci cu usturoi si ierburi aromatice
-    Bruschette cu gorgonzola si miere
-    Salata cu porumb, branza feta si nuci
-    Somon cu rosii si usturoi
-    Creveti cu lamaie
-    Salata cu broccoli, branza si sunca
-    Prajiturele de Craciun cu ciocolata si crema caramel
-    Cocktailul de Craciun al lui Rudolf
-    Salata de Craciun cu broccoli si sunca
-    Aperitive pe baza de aluat usor de preparat
-    Sunca speciala de Craciun, glazurata cu artar
-    Salata speciala de Craciun cu fructe de mare
-    Prajiturele cu lamaie
-    Cocktail Kamikaze
-    Cocktail Pink Lady
-    Cocktail White Russian
-    Cocktail Blue Lagoon
-    Cocktail de fructe exotice .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului