Sfaturi culinare

#meniu #ieftin #carne #legume #pui #peste #paste #salata #aliment #culinar #sfaturi culinare

Cum sa alcatuiesti un meniu ieftin

Pe timp de criza fiecare banut economisit conteaza. Insa cum mancarea ramane cea mai importanta pe lista de consum a familiei, iata cateva sfaturi pentru alcatuirea unui meniu cat mai ieftin pentru familia ta.

1 Gandeste din timp meniul
 

Planuieste si scrie un meniu pentru intreaga saptamana, incluzand micul dejun, pranzul si cina, dar si posibilele gustari dintre mese. Bazeaza-ti meniul pe legume si fructe, dar si pe produse cat mai ieftine sau alimente care sa ajunga pentru mai mult decat o utilizare (precum orezul, legumele congelate etc.).

Incearca sa introduci in meniu si conservele puse pe timpul verii si toamna. Dulceturile, zacusca, muraturile sunt inca o modalitate de a mai scadea din costurile pe care le ai cumparand alimente pentru gatit.
 

2 Fa lista de cumparaturi in functie de meniul stabilit
 

Vezi ce alimente mai ai in casa si pentru restul alcatuieste o lista cu ce trebuie sa cumperi. In alcatuirea meniului nu ar fi rau sa tii cont si de reducerile practicate la alimente de catre magazinele de unde iti faci cumparaturile.

Mergi in prospectie ca sa vezi care sunt preturile pentru aceste alimente la magazine, iar pentru cumparare alege magazinul cel mai ieftin. Stabileste-ti un prim buget pe care vrei sa il cheltuiesti pe mancare, si care sa fie mai mic decat ce cheltuiai de obicei.
 

3 Alege alimentele locale, sunt mai ieftine decat cele din import
 

Pentru a avea un meniu cat mai sanatos, dar si ieftin, alege alimentele din piata in detrimentul celor de supermarket. Salata, fructele locale, precum merele sau perele, cartofii, ceapa, muraturile, branza, ouale si altele sunt mult mai gustoase in varianta cumparata de la piata decat cele din magazine. In acest sens, aloca-ti macar o zi pe saptamana in care sa mergi in piata pentru cumparaturi, ca sa bifezi din alimentele de pe lista pentru meniu.
 

4 Fa provizii de alimente de baza
 

Fa o lista si cu alimentele de baza de care ai nevoie in casa: faina, orez, zahar, ulei. Alege uleiul de masline si cel de porumb, sunt mai sanatoase si gatitul cu ele nu consuma la fel de mult ulei asa cum se intampla in cazul uleiului de floarea soarelui. Alege pungile mai mari cu faina, orez, zahar etc., astfel incat sa ai din ele cat mai mult timp. Si pastreaza-le in asa fel incat sa nu se deterioreze.
 

5 Combina si improvizeaza
 

Combina cat mai multe dintre alimentele de baza, si mai ales dintre cele pe care le ai in casa. Incearca aperitive din aluaturi usor de preparat, la care sa adaugi bruschette , paste, salate, supe, mancaruri pe baza de orez, carne de pui si peste, la care poti sa adaugi si carnea de vita si porc, fie sub forma de fripturi, fie in alte mancaruri.

Nu uita ca pestele si puiul sunt si mai ieftine, dar si mai sanatoase decat celelalte tipuri de carne. Iar daca vrei sa tai si mai mult din buget, nu pregati mancaruri cu carne decat de maxim doua ori pe saptamana.

Iata si cateva idei de retete ieftine:

  • Pui cu orez: rumeneste putin pulpele de pui, apoi scurge-le si pune-le intr-o tava la cuptor, impreuna cu o ceapa si un amestec de concentrat de pui si bulion. Lasa-l sa se coaca la foc mediu spre mare timp de 45-50 de minute, timp in care fierbi orezul si il lasi sa se scurga si sa se raceasca putin. Scoate puiul si orezul si adauga in sosul ramas de la pui putin unt si putin parmezan si amesteca putin deasupra focului. Adauga sosul rezultat peste orez si pui.
     
  • Paste "economice": aduna de prin frigider ce bucatele de carne ti-au mai ramas si pune-le la prajit, iar daca nu ti-au ramas, nu e nici o problema, poti folosi numai legume. Cel mai important este sa ai sos de rosii, o bucatica de ceapa, usturoi, ulei si paste. In rest singura care decide este imaginatia ta: caleste ceapa in ulei, adauga carnea sau legumele, in functie de ce ai ales sa pui in sos, pune sucul de rosii si usturoiul si lasa-le sa fiarba. Pune separat pastele la fiert, iar dupa ce s-au fiert, scurge-le, adauga peste ele sosul si taie deasupra cateva masline, daca ai la indemana.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete