Sfaturi culinare

# alegere tigaie grill # alegere tigaie # tigaie grill #amenajare bucatarie #bucatarie

Cum sa alegi cele mai bune tigai grill pentru bucataria ta

Daca iti doresti un stil de viata mai sanatos, este important sa fii atent la ceea ce mananci si la modul in care gatesti preparatele. Cu totii ar trebui sa fugim de grasimi si prajeli, iar cea mai indicata solutie in acest caz este sa gatesti fara ulei! Daca iti este greu sa te descurci cu gratarul, poti sa cumperi oricand o tigaie grill cu capac, iar astfel vei putea pregati atat carnea cat si legumele, asa cum vrei, fara sa iti mai faci griji din cauza fumului. Tigaile grill iti permit sa economisesti timp in bucatarie, pentru ca sunt de dimensiuni mai mari decat cele obisnuite si iti permit sa prepari diverse alimente, in acelasi timp.

In plus, carnea preparata intr-o tigaie grill va avea acelasi gust cu carnea preparata la gratar, insa in acest caz nu vei mai avea nevoie de jar si lemne, iar casa ta nu va mai mirosi a fum. Tigaile grill au de obicei linii mai inalte, iar acest lucru le permite sa colecteze grasimile si sucurile care s-au scurs din preparate. Astfel, vei putea servi o friptura mult mai sanatoasa si gustoasa.

Totusi, daca decizi sa achizitionezi o tigaie grill, trebuie sa tii cont de numeroase aspecte, pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza:

Materialul

  • Atunci cand gatesti, trebuie sa tii cont de faptul ca materialul din care este realizata tigaia poate schimba gustul alimentelor pe care le prepari. in plus, trebuie sa te asiguri ca materialul poate rezista la temperaturi ridicate si ca acesta poate distribui in mod uniform caldura.
  • Tigaile grill din fonta sunt printre cele mai apreciate de bucatari, pentru ca sunt perfecte pentru a gati carne sau legume. Aceste tigai grill te ajuta sa gatesti fara a folosi ulei, iar incalzirea lor se face mai rapid si uniform, chiar daca acestea se afla pe aragaz sau plita. Daca tigaile sunt realizate din fonta emailata, acestea vor fi mult mai usor de curatat si mai sigure pentru prepararea alimentelor acide.
  • Tigaile grill din ceramica sunt mult mai sensibile la zgarieturi, insa materialul este un bun conductor de caldura si se curata usor.
  • Daca tigaia grill este din teflon, trebuie sa ai mare grija cu aceasta, atunci cand o speli sau atunci cand amesteci preparatele, pentru ca aceasta se poate zgaria cu usurinta. Desi se incalzeste rapid, tigaia din teflon poate fi periculoasa, daca materialul din care este confectionata nu este unul de calitate.

Forma si marimea

Daca te hotarasti sa cumperi o tigaie grill, trebuie sa te asiguri ca aceasta are loc pe aragaz sau pe plita si ca este indeajuns de adanca, pentru alimentele pe care vrei sa le prepari. De obicei, tigaile grill sunt patrate, iar acest lucru inseamna ca aceste vase sunt mult mai incapatoare decat cele circulare.

Daca vrei sa gatesti legume sau carne la gratar, pentru mai multe persoane, cel mai bine ar fi sa cumperi o tigaie grill cu diametrul de 26-28 cm. Astfel, vei putea prepara mai multe alimente in acelasi timp, mult mai rapid. Daca ai mai putini invitati la masa, poti alege o tigaie grill mai mica, cu un diametru de 20-22 cm.

Chiar daca tigaile patrate sunt mai mari si mai practice, va fi destul de greu sa gasesti un capac care sa se potriveasca in cazul acestora. Din acest motiv, ar fi mai bine sa cauti tigai grill cu capac, iar astfel nu vei avea nicio problema. In plus, cu ajutorul unui capac, mancarea va iesi mai moale, deoarece aburul care se formeaza in interiorul tigaii are si rolul de a fragezi carnea.

Manerul

Daca vrei sa ai o tigaie rezistenta, de care sa te bucuri mai mult timp, trebuie sa iei in calcul diverse detalii. Printre altele, trebuie sa fii atent si la manerul tigaii:

  • Daca acesta este din lemn sau din plastic, vei putea manevra mai usor vasul, intrucat manerul nu se va incinge.
  • Desi un maner din metal pare mai rezistent, acesta este mai periculos, intrucat se incinge, motiv pentru care ai putea fi nevoit sa folosesti o manusa, pentru a te proteja.
  • Daca optezi pentru o tigaie din fonta, care este mult mai rezistenta, trebuie sa ai grija sa nu o scapi, pentru ca aceasta se poate fisura.

Pentru pregatirea unor retete mai sanatoase, poti opta oricand pentru tigaia grill, care tine locul gratarului si al tigaii obisnuite. Daca alegi o tigaie grill mai mare, cu capac, vei observa ca totul va decurge mult mai rapid in bucatarie si ca vei avea parte de preparate fragede si gustoase, pe care le poti servi intregii familii.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului