Sfaturi culinare

#mic dejun #cereale

Cum sa alegi cerealele pentru micul dejun

Cerealele sunt un aliment consumat de multa lume la micul dejun. Sunt usor de preparat, pentru ca nu trebuie decat sa le pui intr-un bol, impreuna cu lapte ori iaurt, sau sa le fierbi rapid pe aragaz. Cerealele ofera energia necesara pentru a incepe cu bine ziua si, alese cu grija, sunt prietenoase cu silueta. Insa, nu toate cerealele sunt benefice pentru sanatate, multe continand aditivi si o mare cantitate de zahar. Pe scurt, sunt asa-numitele „calorii goale”, surse de zahar care se vor epuiza foarte rapid din organism, oferind energie pentru scurt timp. Iata cum sa alegi cele mai bune cereale pentru a beneficia de calitatile lor nutritionale.

 

Beneficiile cerealelor

Nutritionistii recomanda consumul de cereale dimineata, deoarece carbohidratii sunt importanti pentru micul dejun. Daca nu-ti este foame sau nu obisnuiesti sa iei micul dejun, poti sa iei o gustare pe baza de cereale, la ora 10.00. Cerealele sunt surse de zaharuri lente si complexe, care ofera organismului energie. De asemenea, sunt o sursa de fibre, necesare unei bune digestii, si de proteine, care ajuta la reinnoirea celulelor din organe si muschi. Cerealele contin minerale esentiale. De exemplu, hrisca este bogata in mangan si cupru, importante pentru repararea tesuturilor si absorbtia carbohidratilor, in timp ce meiul contine calciu, fosfor si magneziu, acesta din urma avand rol in echilibrarea starii psihice. Calciul si fosforul sunt indispensabile pentru sanatatea oaselor. Totodata, cerealele integrale contin vitaminele B, necesare pentru cresterea metabolismului, permitand asimilarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, dar si pentru buna functionare a sistemelor nervos si imunitar.

Cele mai bune cereale pentru micul dejun

Cele mai potrivite cereale pentru micul dejun sunt fulgii, simpli sau muesli, in stare aproape bruta. Un exemplu sunt fulgii de ovaz, care se pot combina cu lapte de vaca, vegetal ori iaurt si fructe proaspete sau care se pot transforma intr-un terci. De asemenea, muesli din fulgi de cereale integrale poate fi o optiune buna, fiind in mod natural bogat in magneziu, fier si vitamine. Muesli mai contine, de obicei, fructe uscate si seminte oleaginoase, care au o densitate nutritionala buna si contin in mod natural zaharuri. Pentru cei mici, care, in general, nu sunt fani ai cerealelor brute, se gasesc versiuni cu indice glicemic scazut, precum muesli crocant si granola, imbunatatite cu zahar si/sau miere.

Doua retete delicioase cu cereale pentru micul dejun

Iata, mai jos, o reteta dulce si una sarata, pe baza de cereale, potrivite pentru un mic dejun care sa iti ofere energie.

Clatite cu fulgi de porumb si somon afumat

Ingrediente:

  • 120 g faina
  • 2 oua
  • 400 ml lapte
  • 60 g fulgi de porumb
  • sare
  • piper
  • 4 felii mici de somon afumat
  • 4 lingurite de smantana

Mod de preparare: pune faina intr-un castron, adauga piper si sare, apoi galbenusurile si laptele si amesteca bine. Bate albusurile spuma si incorporeaza-le usor in aluat. Intr-o tigaie antiaderenta fierbinte, unsa cu ulei, pune patru linguri de aluat, formand mini-clatite. Presara fulgi de porumb si lasa la copt timp de 3 minute, la foc mic. Intoarce clatitele, mai lasa-le un minut, apoi ia-le de pe foc. Repeta pana termini aluatul. Serveste clatitele cu somon si smantana.

Milkshake cu cereale si portocale

Ingrediente:

  • 30 g cereale integrale
  • 200 ml lapte semidegresat
  • 1 lingura miere
  • 2 varfuri de praf de ghimbir
  • 1 portocala

Mod de preparare: spala portocala, rade coaja si stoarce sucul. Intr-un blender, combina mierea, coaja de portocala si cerealele, pana obtii o pulbere. Adauga laptele foarte rece, sucul de portocale si ghimbirul praf si amesteca 1 minut. Serveste imediat.

Daca alegi sa consumi cereale dimineata, aceasta nu inseamna ca nu ar trebui sa le mai consumi in restul zilei. Cantitatea trebuie sa fie adaptata in functie de cat de foame iti este. Se recomanda sa consumi alimente cu amidon la toate mesele, iar cerealele sunt o sursa sanatoasa de carbohidrati.

Sursa foto: Unsplash

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului