Sfaturi culinare

#fasole #legume

Cum sa alegi, depozitezi si gatesti fasolea

Fasolea este una dinte cele mai folosite legume in bucatarie, fiind foarte cautata nu doar in perioadele de post, ci si in restul anului. Aceasta leguminoasa este recunoscuta pentru faptul ca este un aliment satios, mai ales datorita continutului sau bogat in carbohidrati si proteine.

In general, fasolea este gasita in doua forme: verde si uscata, respectiv boabe. Ea poate fi consumata in acest fel, in mancaruri fierte sau gatite la cuptor. In plus, fasolea poate fi usor pastrata si gatita, iar cea verde poate fi transformata in fasole uscata chiar si acasa.

Cum se alege fasolea verde

Pastaile de fasole verde trebuie sa fie tari si cu o coaja ferma, proaspata (cea care este veche are coaja pastaii mai ofilita). Cautati posibile puncte moi sau decolorate, in cazul in care vreti sa le pastrati, aceste puncte ar putea duce la stricarea produsului. In cazul in care vreti sa le gatiti, astfel de probleme ar putea conduce la un gust nu la fel de bun iar mancarea rezultata un aspect la fel de placut.

Cum poate fi depozitata fasolea verde

Puneti pastaile curatate intr-o punga de plastic, in frigider. In cazul in care vreti sa le pastrati pentru mai multa vreme, puneti in punga si un prosopel de hartie, care sa abosoarba orice fel de umiditate.

Cum puteti prepara fasolea verde

Le puteti fierbe in apa sarata, pana cand devin de un verde aprins sau de un galben pal. In functie de modul in care vreti sa le gatiti, le puteti scoate si face salata (le adaugati ulei de masline, usturoi si lamaie), mancarica (cu putina ceapa prajita, rosie si marar, lasate sa fiarba impreuna cu fasolea), ori la cuptor, alaturi de alte legume si/sau carne.

Cum uscati si depozitati fasolea uscata

Pentru fasolea uscata, lucrurile stau altfel. Acest tip de fasole poate fi achizitionat direct din magazin, insa exista si posibilitatea ca fasolea sa fie uscata acasa, dupa ce fasolea a fost culeasa din gradina sau de pe camp.

Exista mai multe metode de uscare a boabelor de fasole: prin culegerea lor de pe rugii de fasole atunci cand acestia sau tecile s-au uscat (atunci cand fasolea este coapta, tecile, respectiv coaja in care boabele stau pe planta, se usuca), prin uscarea tecilor de fasole la aer sau prin uscarea plantei in intregime prin agatarea la aer.

In primul caz, nu aveti de facut prea multe lucruri, decat sa lasati planta sa ajunga la coacere. Atunci cand tecile s-au uscat, culegeti-le si scoateti fasolea, pe care o puneti in recipiente inchise etans, astfel incat sa nu patrunda aer.

In cel de-al doilea caz, puteti culege tecile de fasole, pe care sa le intindeti pe ziare, intr-o zona in care sa poata fi prinse de aer, fara a exista insa posibilitatea ca ploaia sau apa sa ajunga la ele. Din cand in cand intorceti-le pe o parte si pe alta, astfel incat toate partile sa fie cuprinse de curentii de aer.

Daca vreti sa uscati planta in intregime, scoateti rugii de fasole, legatii-i de radacini si agatati-i intr-o zona in care sa fie feriti de soare si ploaie, insa un care sa poata fi batuti de curenti de aer . Lasati plantele agatate pana cand tecile de fasole s-au uscat si au capatat culoare maronie. Scoateti boabele de fasole si puneti-le la pastrare in vase etanse. 

Sfat:

Exista specialisti care recomanda ca boabele uscate sa fie bagate la congelator pentru cateva zile sau puse intr-un cuptor incalzit la nivel mic pentru cateva ore, pentru a omora germeni sau bacterii care se poate sa fi ramas in boabe. Este recomandat de asemenea ca inainte de a gati fasolea, sa alegeti boabele care au un aspect inestetic sau par a se fi stricat.

Cum se gateste fasolea uscata

Fasolea uscata se consuma in general dupa ce a fost fiarta in prealabil, sub forma de fasole batuta , mancare de sine statatoare (de post – doar cu ceapa prajita si legume sau cu carne de porc) sau in bors.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului