Sfaturi culinare

#caise #fructe #fructe de vara

Cum sa alegi si sa depozitezi caisele

In timpul verii, caisele sunt un deliciu: le poti face dulceata, gem, piure, ori le poti adauga in prajituri si alte mancaruri. Daca vrei sa te bucuri de savoarea celor mai bune caise , sa inveti sa le coci pe cele mai putin coapte si sa le pastrezi in conditii optime, citeste sfaturile noastre.
 

Cum sa alegi caisele
 

Caisele pot fi cumparate in stare proaspata, in perioada de vara, in lunile iulie si august, mai ales din pietele de legume si fructe. Alege-le in functie de culoare si tarie: cauta-le pe cele ferme, de culoare portocaliu aprins sau galben - orange. Unele dintre ele au si o nuanta rosietica, insa acest lucru nu ar trebui sa te sperie, sunt unele fructe care au acest aspect.

Cauta fructele care nu au zgarieturi, taieturi sau puncte moi pe coaja. Ia-le pe cele care sunt usor moi sau lovite numai daca vrei sa pregatesti sosuri sau sa le tai in prajituri.

Miroase-le inainte de a le cumpara: fructele coapte au o aroma dulce - savuroasa, in timp ce fructele aproape coapte au o aroma mai slaba in intensitate. Fereste-te de caisele cu un miros de acru sau cu o aroma fada, acestea nu vor fi gustoase.
 

Cum sa depozitezi caisele
 

Daca ai cumparat fructe care nu sunt pe deplin coapte, foloseste o punga de hartie pentru a le coace. Pune fructele in punga, inchide-o la gura si tine-o la temperatura camerei pentru cateva zile, ferite de lumina directa si sursa de caldura. Caisele ar trebui sa se coaca in 2-3 zile, insa le poti tine la temperatura camerei pentru aproximativ cinci zile.

Tine caisele la frigider, intr-o cutie sigilata, fie in cutia de legume si fructe, fie in frigider. Alege fructele moi si foloseste-le imediat, astfel incat sa nu apuce sa le strice si pe celelalte. Daca le-ai taiat in jumatati si vrei sa se pastreze proaspete pentru macar cateva zile, pune-le deasupra suc de lamaie.

In cazul in care iti doresti sa le congelezi, spala-le bine, scoate-le samburii si pune-le intr-o punga pentru congelator. Inchide punga si da-o la congelat.

Caisele pot fi si uscate: pune-le intr-o ladita sau pe o hartie, fara insa a le acoperi sau a le aseza pe doua straturi. Aseaza-le intr-un spatiu prin care sa circule curentii de aer, ferit de surse de caldura directe sau lumina foarte puternica. Dupa un timp vor incepe sa se usuce, insa ar fi bine sa le intorci de pe o parte pe cealalta, ca sa se deshidrateze uniform.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului