Sfaturi culinare

#muraturi #legume #castraveti

Cum sa alegi si sa depozitezi castravetii

Castravetii sunt bogati in vitamine care hranesc pielea si in elemente cu proprietati diuretice, hidratante si calmante. Castravetele are o foarte lunga istorie in spate, existand dovezi ca aceasta era cultivat in urma cu cel putin 3000 de ani in Asia. Astazi, castravetele este utilizat in industria alimentara si in industria cosmetica.

Castravetele face parte din familia Cucurbitaceae, alaturi de dovlecei si pepeni. Din punct de vedere al polenizarii, castravetele in sine este fructul plantei. Cu toate acestea, la fel ca in cazul rosiilor, folosirea lui in bucatarie in diverse mancaruri s-a clasat, in mod arbitrar, printre legume.
 

Cum alegi castravetii
 

Castravetele poate fi cumparat pe toata durata anului. Cu toate acestea, sezonul in care il gasesti proaspat este din mai pana in august.

Cand alegi castravetele, ai grija ca acesta sa fie unul ferm la atingere. Coaja acestuia trebuie sa fie neteda, de un verde inchis. Castravetii moi, cu o suprafata flasca sau zbarcita trebuie evitati.

Daca vrei sa faci salate, alege castraveti proaspeti, medii sau lungi. In sezonul lor, acestia pot fi consumati cu tot cu coaja. Daca ai nevoie de castraveti pentru muraturi , alege-i pe cei mai mici. Cu cat este castravetele mai mici, cu atat mai mici sunt si semintele.

Unii castraveti pot fi ceruiti sau inveliti intr-o tipla de plastic, pentru a-i feri de umezeala si a-i face sa se pastreze mai mult timp proaspeti. In astfel de cazuri, este recomandat sa se indeparteze coaja inainte de consum.
Un castravete proaspat este unul crocant, plin de apa. Aceasta contine majoritatea nutrientilor din planta.
 

Cum depozitezi castravetii
 

Castravetii se depoziteaza intregi, fara sa fie taiati. Inveleste-i intr-o punga de plastic si pune-i in frigider . Ar trebui sa reziste o perioada de pana la 10 zile. Castravetii care au fost taiati si nu s-au consumat in totalitate pot fi pastrati la frigider, insa perioada in care raman proaspeti scade la jumatate. Cand ii pui in frigider, aseaza-i in partea cea mai putin rece.

Castravetii nu trebuie sa fie niciodata depozitati la temperatura camerei, deoarece sunt foarte sensibili la caldura si se vor inmuia si strica repede.

De asemenea, castravetii se tin departe de fructele care au etilena (mere, pere etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului