Sfaturi culinare

#dovlecei #legume #legume de vara

Cum sa alegi si sa depozitezi dovleceii

Dovleceii sunt legume pe care le poti folosi in bucatarie tot timpul verii. Pentru a te bucura de cei mai buni dovlecei pentru cat mai mult timp trebuie sa ii alegi si sa ii pastrezi in mod corespunzator. Iata cateva sfaturi in acest sens. 
 

Cum sa alegi dovleceii
 

Aceste legume cresc in timpul sezonului cald, putand fi gasiti pe piata incepand cu luna mai si pana toamna tarziu.

Atunci cand cumperi dovlecei, cauta-i sa fie proaspeti, fermi si nu foarte mari. Alege-i pe cei cu coaja verde-galbuie, care sa nu aiba taieturi , lovituri sau puncte inchise la culoare. Ocoleste-i pe cei cu coaja cu urme de ofilire sau uscare.

Studiaza-le si coada si opreste-te la cei a caror codita nu este prea uscata. Cel mai indicat ar fi ca aceasta parte superioara sa fie cat mai verde, acest lucru este semnul ca sunt proaspeti.
 

Cum sa depozitezi dovleceii
 

Dovleceii sunt legume care se strica repede, asa ca ar fi bine sa cumperi doar cantitatea de care ai nevoie pentru gatit. Apoi, daca iti mai ramane ceva sa depozitezi in asa fel incat sa se pastreze intr-o stare cat mai buna.

Daca vei gati dovleceii in ziua in care i-ai cumparat sau in ziua imediat urmatoare, ii poti pastra la temperatura camerei. In cazul in care ii vei gati peste cateva zile, ar fi indicat sa ii pastrezi in frigider, inveliti intr-o punga de plastic inchisa la gura, fara sa-i speli inainte. Cel mai bine ar fi sa ii pui in lada de legume a frigiderului, feriti de alte alimente care le-ar putea afecta coaja. Iar atunci cand vezi pe ei urme de inmuiere, gateste-i imediat, ca sa nu apuce sa se strice.

In cazul in care vrei sa ai dovleceii aproape pregatiti pentru a fi adaugati in mancare, ii poti gati - sote sau copti, si apoi pune la congelator . De asemenea, daca vei fierbe dovleceii, dandu-i in clocot in apa cu sare pentru 2-3 minute, ii vei putea congela usor. Dupa ce s-au scurs si racit putin, ii vei transfera intr-o punga, care va merge la congelator.

Pregatiti astfel, dovleceii rezista pana la trei luni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului