Sfaturi culinare

#dovleac #legume #sfaturi culinare

Cum sa alegi si sa depozitezi dovlecii (bostanii) pentru gatit

Dovleacul nu este bun numai ca obiect decorativ pe care il folosesti daca serbezi Halloween-ul, ci si o leguma parfumata, pe care o poti utiliza pentru a pregati retete delicioase. Din bostan se vor folosi atat miezul, din care se face dulceata, gem sau placinta, cat si semintele, pe care le poti praji. 
 

Cum sa alegi dovlecii pentru gatit
 

Bostanii pentru gatit sunt usor diferiti decat cei folositi in scop decorativ. Atunci cand ii alegi, orienteaza-te mai degraba spre dovleci de marimi mici si medii, mai degraba decat spre cei foarte mari. Cei mai buni bostani pentru gatit sunt cei de maxim 3-4 kilograme.

Cauta dovlecii bine copti, care sa nu aiba puncte verzi ramase pe coaja, mai ales daca vrei sa ii folosesti in termen destul de scurt. In cazul in care ii vei utiliza peste mai multe luni, atunci se poate sa nu fie foarte copti.

Verifica-le coada: bostanii buni au coada inca verde si cu niste tepi mici. Atunci cand ii ridici, nu ii lua de coada, pentru ca aceasta sa nu se rupa si sa lase o gaura in interior.

Intoarce bostanul pe toate partile si asigura-te ca nu are pete, zone moi sau lovituri care sa ii afecteze miezul. Fereste-te de cei cu coaja foarte groasa si cu multe striatii, atunci cand vei vrea sa il cureti sau tai, vei avea probleme in a face acest lucru.

Nu ocoli dovlecii cu coaja foarte tare, pentru ca acestia pot adaposti un miez foarte dulce si fumat . 
 

Cum sa depozitezi dovlecii
 

Bostanii trebuie tinuti in locuri racoroase, feriti de lumina directa. Acopera-i cu carpe sau bucati din material si evita sursele de umiditate. Nu utiliza plastic, pentru ca acesta va face bostanii sa transpire, crescand si posibilitatea de a se strica.

Tine-i in locuri ferite de frig, ca sa nu inghete. Odata cu inghetarea, va creste si posibilitatea de a se strica.

Ai grija sa nu ii tii direct pe jos - pune mai intai pe jos o prelata sau niste textile pe care nu le mai folosesti. Acest lucru va intarzia procesul de deteriorare a bostanilor.

Daca ai destul spatiu in frigider, il poti tine si in acest loc - va rezista astfel pana la trei luni. Iar in cazul in care l-ai taiat, ar fi indicat ca inainte sa il pui in frigider sa il invelesti in folie de plastic.

 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.