Inrudite cu piersicile, nectarinele sunt fructe parfumate si gustoase. Din ele se pot pregati dulceturi si gemuri aromate, insa fructele pot fi pastrate si in stare proaspata sau congelata. Iata cateva sfaturi pentru a sti cum sa alegi si sa pastrezi nectarinele.
Cum sa alegi nectarinele
Alege nectarinele coapte , pentru consum imediat si fructe care mai au putin pana sa ajunga la varf de coacere, in cazul in care vrei sa le tii mai mult timp. Fructele coapte se caracterizeaza printr-o culoare puternica, vie, un miez ferm, dar si usor moale. Cele necoapte au o culoare mai verzuie-galbena si sunt mai tari decat cele coapte, care au o culoare mai rosie.
Atunci cand alegi nectarine , cauta-le pe cele cu miez ferm, dar nu foarte tari, pentru ca risti ca acestea sa nu fie bine coapte. Fereste-te de cele zgariate sau cu diferite urme pe coaja.
Incearca sa le simti mirosul: acesta trebuie sa fie usor aromat, usor dulce si fara urme de acru. Ia-le in mana si vezi cum se simt: nu le lua pe cele foarte tari sau cu diferite zone moi.
Cum sa pastrezi nectarinele
Aceste fructe se pastreaza maxim o saptamana in frigider, in stare proaspata. Aseaza-le intr-o punga din plastic in care sa intre aer, pe care sa o pui in lada de legume si fructe. Atentie insa, daca fructele nu sunt complet coapte, nu le pune in frigider, racoarea le va opri procesul de coacere. Nu le spala inainte de a le pune la frigider, acest lucru le va grabi deteriorarea. Spala-le inainte de a le folosi.
Nectarinele pot fi tinute si la temperatura camerei, mai ales daca nu sunt foarte coapte: daca le vei tine intr-o punga de hartie inchisa, ele isi vor definitiva coacerea.
Le poti pune si la congelator : spala-le bine si decojeste-le, scoate-le samburii, apoi pune bucatile de fructe in pungi de plastic curate, din care apoi scoti aerul. Aceste pungi pot merge la congelator imediat, rezistand astfel timp de cateva luni.