Sfaturi culinare

#pepene #fructe

Cum sa alegi un pepene rosu

Alegerea unui pepene rosu este o procedura care poate parea dificila, mai ales daca nu ai experienta si vrei sa il cumperi fara a fi taiat in fata ta. Va trebui sa il alegi bazandu-te pe cateva aspecte precum aspectul cojii si greutatea.

Iata ce trebuie sa stii ca sa alegi un pepene rosu bun.
 

1 Aspectul cojii nu trebuie sa fie nici stralucitor, nici intunecat
 

Coaja pepenelui rosu trebuie sa fie ferma, fara puncte de alta culoare sau bucati moi. Alege fructul care are o coaja de culoare vie, nici prea stralucitoare, nici prea intunecata, fara taieturi sau zone lovite.
 

2 Punctul de coacere este un indicator al calitatii miezului
 

Cauta punctul galben de la capatul opus cozii, cel pe care fructul sta “in picioare”. Aceasta zona se dezvolta pe parcursul cresterii pepenelui pe pamant, astel ca va fi un barometru al dezvoltarii acestuia. Daca punctul este de culoare verde deschis sau alb, inseamna ca fructul nu este bine copt, iar daca are culoarea galbena (cu tot cu nuantele deschise si mai inchise ale acesteia), inseamna ca este bine copt. 
 

3 Calitatea depinde si de forma
 

Alege pepenii care au forma simetrica: ovala sau rotunda. Fereste-te de cei mai ingusti la un capat sau cu o forma contorsionata, cel mai probabil interiorul lor va avea zone in care miezul nu va fi bine copt. 
 

4 Marimea este un criteriu important
 

Atunci cand cauti un pepene, va trebui sa tii cont si de criteriul marimii. Daca vei cumpara unul prea mare, care nu-ti va incapea in frigider, se va strica repede daca va fi tinut afara. In plus, gustul pe care fructul il are atunci cand este tinut la frigider este cu mult mai bun decat atunci cand este tinut la temperatura camerei.
 

5 Calitatea pepenelui tine si de felul in care il simti la atingere
 

Apasa usor cu mana in suprafata pepenelui. Atunci cand il apesi, pune urechea langa coaja si asculta sa vezi daca auzi un zgomot ca si cum ceva din interior s-ar rupe usor. Daca auzi asa ceva, acesta este semnul ca pepenele este bine copt.

Poti sa si bati usor in coaja. Daca zgomotul este unul plin si palma ta este respinsa de coaja, cel mai probabil tii in mana un pepene copt si bun. Iar in cazul in care coaja este moale la atingere, este semn ca fructul este prea copt sau s-a ofilit. In aceste conditii, gustul nu va mai fi la fel de bun.
 

Sursa foto : thekitchn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului