Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. La fel ca si ceaiurile, vinurile sunt de mai multe soiuri si trebuie alese in functie de alimentele care sunt puse pe masa. Iar cum de Paste, masa este extrem de bogata in produse de tot felul, de la bors de miel, friptura de miel si pana la cozonaci si pasca, atunci alegerea vinului potrivit se transforma intr-o provocare.
Daca vrei sa-ti impresionezi invitatii pe care ii ai la masa de Paste, trebuie sa tii cont de cateva reguli cand alegi vinul.
1. Culoarea
Este foarte important, daca ai pe masa carne alba, sa alegi un vin tot alb, de preferat demisec. In general, vinurile dulci se preteaza doar la situatii speciale. Daca ai pe masa preparate din carne rosie, cum ar fi vita, atunci vinul rosu se va potrivi perfect. Si tot demisec sau sec ar fi bun, pentru a face echipa buna cu mancarea.
2. Densitatea
Dincolo de culoare, aroma sau "forta", vinul se mai deosebeste si prin textura sa. Intotdeauna, un preparat fin trebuie combinat cu un vin fin si invers. Vinurile puternice se potrivesc la perfectie cu mancarurile consistente.
3. Aromele
Aromele sunt extrem de importante si fac diferenta la un vin. Aici tine de abilitatea ta de a alege intotdeauna un vin a carui aroma sa fie direct proportionala cu cea a mancarii.
Pana la vin, foarte multe mese "debuteaza" cu un pahar de tarie (tuica, vodca, wiskey etc), dar specialistii sustin ca nu este deloc bine pentru ca sucurile digestive sunt inhibate!
De altfel, nici cafeau nu este recomandat sa fi servita intre felurile de mancare.
Asadar, poti incepe masa de Paste cu un vin racoros, fin si delicat, potrivit pentru aperitive, cum ar fi verdeturi, branzeturi proaspete, oua rosii, drob de miel.
Preparatele din miel merg foarte bine asociate cu vinuri rosii catifelate, cu arome fructuoase.
Daca in meniu predomina carnea de porc sau sarmalele, nu foarte condimentate, trebuie musai sa ai pe masa un vin rosu.
Preparatele din carne de vita merg foarte bine asociate tot cu vinuri rosii sau cu vinuri tari, iar preparatele din pasare se asociaza cu vinuri albe seci dar si cu vinuri rosii, usoare, catifelate.
Evident, o masa care se respecta se termina cu desert. Iar de Paste exista traditionalul cozonac sau pasca cu branza dulce si stafide, asa ca si pentru asa ceva se preteaza un anumit soi de vin.
La pasca cu branza se potriveste perfect un vin de desert care are arome de vanilie, miere, flori albe si dulceata de portocale. La un cozonac plin cu nuca si ciocolata sau cu rahat, atunci vinul de desert poate fi negru.