Sfaturi culinare

#banane #culinar #cancer

Cum sa cumperi, sa depozitezi si sa coci acasa bananele

Bananele sunt fructe exotice care pot fi cumparate din majoritatea magazinelor de legume si fructe din tara noastra. Aceste fructe sunt bogate in potasiu, iar medicii spun ca cei care consuma banane au un risc mai scazut de a face cancer colorectal, cancer de san sau carcinom renal.

Cumpararea si depozitarea bananelor sunt aspecte foarte importante pentru a ajunge sa consumati aceste fructe la maximul calitatii lor. Iar pentru a va bucura de efectele benefice ale acestor fructe, trebuie sa stiti cateva lucruri despre cum se cumpara si depoziteaza bananele.

Fiecare dintre noi are propriile preferinte in legatura cu aceste fructe: unlora le plac mai coapte, altora mai verzi. Iar acest lucru poate fi unul dintre criteriile de cumparare a fructelor, atunci cand le achizitioneaza din magazine.

Cum puteti alege cele mai bune fructe? Iata cateva sfaturi:

1. Interpretati corect culoarea bananelor. Un fruct cu coaja verde nu este copt – este mai tare si mai putin dulce decat cele mai galbene si cele cu pete maro pe piele. O banana de culoare galbena este coapta. Nu va speriati nici daca vedeti ca bananele au pielea de culoare maro, inca mai sunt bune de mancat. Nu acelasi lucru se poate spune despre cele cu pete negre.
2. Alegeti numai bananele care mai au putin pana sa ajunga la nivelul de coacere pe care vi-l doriti. Mai exista si posibilitatea de a cumpara banane la stadii diferite de coacere, de la mai mult verde pana la galben plin, mai ales daca verti sa mancati banane in mai multe zile si nu vreti sa mergeti la magazin de fiecare data.
3. Cautati fructe fara zgarieturi, lovituri, coaja rupta sau ciupita. Acest lucru va va garanta o calitate buna a fructului.
4. Manifestati atentie fata de petele de pe coaja fructelor. Calitatea din interior depinde si de acest lucru.
5. Nu va speriati de picaturile de apa de pe coaja fructelor, atunci cand acestea sunt asezate pentru vanzare in cutii. Aceste picaturi de apa provin de la modul in care au fost transportate fructele de la locul de unde au fost culese si pana la depozitul de unde se aprovizioneaza magazinele. De obicei, bananele sunt duse cu camioane frigorifice, la o temperatura scazuta, astfel incat atunci cand ajung la destinatie sa fie intacte.

Pentru cei care nu vor sa manance imediat aceste fructe, exista posibilitatea pastrarii lor, mai ales ca procesul de coacere al bananelor poate fi ori grabit, ori incetinit.

Puteti incetini coacerea bananei daca o puneti in frigider sau in congelator. Coaja va deveni de culoare maro inchis, dar pulpa fructului din interior va ramane la fel de coapta ca in ziua in care ati pus-o in frigider.


In cazul in care vreti sa accelerati coacerea fructului, puneti bananele necoapte intr-o punga de hartie, alaturi de o banana cu pielea de culoare maro. Fructul copt va emana destul gaz etilenic pentru a coace si celelalte fructe (etilena din banane are aceasta proprietate, de a ajuta la coacerea altor fructe). Trebuie sa tineti insa cont de faptul ca acelasi lucru nu se va intampla la fel daca veti lasa bananele intr-un bol, pentru ca gazul se va evapora in aer.


Iar daca vreti sa tineti fructele acasa pentru o perioada si mai lunga, atunci ar trebui sa stiti ca puteti incerca varianta introducerii bananelor intr-o punga de polietilena si sa puneti alaturi de ele un absorbent de etilena, cum ar fi permanganatul de potasiu, sa inchideti punga si sa o puneti in camara . Acest tip de tratament prelungeste viata fructelor pentru 3-4 saptamani, fara a fi introduse la frigider.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului