Sfaturi culinare

#lamai #lamaie #suc de lamaie

Cum sa cumperi si sa depozitezi lamaile

Lamaia este folosita in gastronomie , in sanatate si frumusete. Se spune ca la curtea lui Ludovic al XIV-lea , doamnele isi intensificau culoarea buzelor prin folosirea sucului de lamaie, ca un fel de lipstick. Aurii, tari si zemoase, lamaile pot fi folosite in intregime, miezul, sucul si coaja. Iata in continuare ce trebuie sa stii cand cumperi si depozitezi aceste fructe.

Cum sa cumperi lamai

 

Disponibile pe toata durata anului, vei gasi lamai oricand iti doresti, pentru retetele tale din bucatarie si nu numai.
1.Lamaile de calitate au o coloare aurie si o coaja lucioasa, usor uleioasa. Alege lamaile cu coaja subtire, care au o greutate destul de mare pentru marimea lor. Acestea sunt cele mai zemoase.
2.Evita sa cumperi lamai care poseda semne de imbatranire: coaja este incretita (zbarcita),  au pete mai mult sau mai putin vizibile si le lipseste stralucirea. Evita sa cumperi lamai care inca nu s-au copt bine. Acestea au de obicei zone usor verzi. Astfel de fructe vor fi si mai acide.

 

Cum sa depozitezi lamaile

1. Lamaile pot fi depozitate timp de o saptamana, daca sunt puse intr-o incapere neluminata (slab luminata) si la o temperatura joasa. Este preferabil sa fie vorba despre un spatiu rece, bine ventilat.

Pentru a evita uscarea lor, este bine ca acestea sa fie puse in pungi de plastic sau intr-un recipient care nu permite patrunderea aerului. Daca iti ramane o jumatate de lamaie si coaja de la partea folosita, poti sa o pui pe aceasta in chip de palarie, unindu-le cu o scobitoare. Astfel, pulpa nu se va usca atat de repede.

Puse la frigider, lamaile pot rezista o saptamana sau chiar mai mult. In cazul in care se doreste folosirea lamailor peste un timp mai lung, cea mai buna solutie este sa fie puse la congelator . In acest caz, vor putea fi folosite peste 2, 3 saptamani. Este nerecomandata varianta inghetarii unei lamai intregi. La congelator se pun lamaile taiate, cele decojite, precum si sucul de lamaie.
2.Daca iti ramane suc de lamaie si nu doresti sa-l arunci, ai posibilitatea sa-l pui la frigider, unde va sta proaspat pentru o perioada de pana la 5 zile. Daca doresti sa-l depozitezi pentru o perioada mai lunga, atunci trebuie inghetat.

Sucul de lamaie poate fi obtinut si prin depozitarea in frigider sau in congelator al unei jumatati de lamai care a ramas de la prepararea unei retete. In loc sa arunci cea de-a doua jumatate, de care nu ai nevoie momentan, o poti congela pentru a face din ea suc de lamaie in urmatoarele zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului