Sfaturi culinare

#ciocolata #decoratiuni #decorare

Cum sa decorezi cu ciocolata

Ciocolata este un ingredient flexibil in bucatarie. Are diverse texturi si arome si poate fi folosita cu succes atat in preparatele de baza, cat si in decoratiunile acestora. Acest lucru se datoreaza faptului ca ciocolata poate fi topita sau se poate intari in aproape orice forma doresti.

Iata in continuare cateva modalitati de a decora cu ciocolata:
 

1 Instrumente necesare
 

In functie de tipul de decoratiuni pe care doresti sa le realizezi, vei avea nevoie de unele instrumente in bucatarie: vas pentru bain-marie, foaie de gatit, pensula, cutit, razatoare.
 

2 Topirea
 

Daca topesti ciocolata, trebuie sa ai grija sa folosesti temperatura potrivita, ca sa nu se arda. Ciocolata neagra se topeste la 50 grade Celsius, in timp ce varianta alba nu ar trebui sa fie supusa unor temperaturi de peste 45 grade Celsius.

Afla din articolele urmatoare cum sa faci crema de ciocolata si sos simplu de ciocolata.
 

3 Decoreaza cu ciocolata lichida

Sursa foto: bakingbites.com

Ciocolata lichida este usor de folosit pentru a desena si a decora cu ea in bucatarie diverse deserturi. Poti folosi ciocolata lichida de diverse tipuri: ciocolata topita, crema de ciocolata, sos de ciocolata etc.

 

Desene pe tort / prajitura
 

Foloseste un instrument pentru decorarea prajiturilor. Poti utiliza pe cel folosit de obicei pentru desenarea cu frisca. Alege forma dorita, de la scris la flori.

Daca vrei sa obtii un desen bine definit (de exempu, un cal are multe curbe), foloseste un decupaj de plastic si umple forma respectiva cu ciocolata dorita.
 

Onduleuri
 

Pentru a obtine onduleuri de ciocolata, pune pe o fasie de plastic niste ciocolata lichida. Se pune apoi fasia la frigider pentru intarire. Cu un cutit special de decojit cartofii se impinge de-a lungul fasiei, astfel incat ciocolata sa se adune in spirala. Ar trebui tinut cutitul sau spatula la un unghi de 45 grade.

 

Sursa foto: myasianfashion.com

Frunze


Poti realiza frunze de ciocolata folosind frunze naturale. Acestea trebuie sa fie proaspete, in stare foarte buna, spalate si uscate bine.

Se intinde ciocolata lichida pe frunza (spatele ei, unde sunt nervurile mai proeminente). Se dau la frigider pentru ca ciocolata sa se intareasca. Pentru ca frunzele de ciocolata sa nu se rupa, poti sa mai dai inca un strat. Cand sunt intarite, se trage usor frunza la o parte si nu invers, pentru a evita ruperea ciocolatei.


Forme


Foloseste forme de prajituri pentru a turna in ele ciocolata. Lasa-le sa se intareasca si apoi foloseste ceea ce obtii la decorarea deserturilor.

 

Bani din ciocolata

Sursa foto: linda.kovacevic.nl


Ai nevoie de ciocolata neagra, pentru a o coace la cuptor, in forme rotunde si de niste crema de ciocolata alba. Dupa ce sunt gata “banii” de ciocolata neagra, poti folosi un instrument de ornat pentru a desena pe ei cu pasta alba simbolurile unor monede nationale : dolar, lira sterlina, euro etc.
 

4 Ce mai trebuie sa stii
 

  • Fa decoratiunile de ciocolata inainte de a pregati prajitura. Astfel, le vei avea gata de folosit imediat dupa ce termini preparatul, tortul etc.
     
  • Foloseste instrumente din otel inoxidabil, pentru ca acestea se incalzesc si se racesc mai usor.
     
  • Daca trebuie sa faci decoratiuni cu ciocolata alba si neagra, incepe cu cele dintai. Astfel, nu vei avea cum sa murdaresti cu picaturi de ciocolata neagra partile realizate din ciocolata alba.
     
  • Protejeaza toate ustensilele de apa. Tot ceea ce trebuie sa speli si sa refolosesti trebuie uscat bine. Altfel, apa va distruge textura ciocolatei.
     
  • Incurajeaza-i pe copii sa ia parte la procesul de decorare cu ciocolata. Copiii vor adora sa participe la un astfel de atelier de gastronomie si vor invata lucruri noi, distrandu-se in acelasi timp.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului