Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #fasole #fasole batuta #retete cu fasole

Cum sa faci cea mai buna fasole batuta

Fasolea batuta este un preparat popular in anotimpul rece. Servita ca atare sau impreuna cu fripturi sau carnati, fasolea batuta este foarte apreciata in Romania. Consumata ca atare, este un preparat bun pentru cei care tin post.


Exista mai multe modalitati de a pregati acest fel de mancare. In general, preparatul are la baza fasolea uscata , uleiul, usturoiul si ceapa, la care se adauga diverse condimente precum dafinul, sarea sau piperul. Iata cum sa faci cea mai buna fasole batuta :


Pregateste fasolea


Pune fasolea la inmuiat in apa rece si las-o de pe o zi pe alta. Pune fasolea uscata intr-o oala sub presiune, cu suficient de multa apa incat sa o acopere. Poti parfuma apa in care fierb boabele adaugand 2-3 foi de dafin. Se pot adauga si morcovi intregi alaturi de fasole, ori cartofi. Lasa fasolea sa fiarba 45 de minute din momentul in care oala incepe sa fluiere.

Fasolea se paseaza apoi intr-un blender, impreuna cu usturoiul si uleiul. Daca este prea groasa compozitia, se adauga putina apa din cantitatea de apa in care au fiert boabele. O alta varianta este sa calesti ceapa si usturoiul impreuna, intr-o tigaie cu putin ulei, pana cand obtii un sos auriu.


Cum se serveste


Adauga sosul de ceapa caramelizata si usturoi peste pasta de fasole si apoi presara putina boia. Fasolea batuta se potriveste foarte bine cu diverse muraturi: varza murata, castraveti etc, dar si cu o salata de sfecla rosie.

O modalitate inedita de a servi fasolea batuta este sa prajesti carnati mai grosi, sa-i crestezi si sa largesti putin crestaturile, astfel incat sa le poti umple cu fasole. Preparatul este apetisant si foarte gustos.

O alta varianta de prezentare a fasolei o reprezinta cuiburile din aluat de foetaj sau chiflele scobite. Se fac cuiburi din aluat si se coc in cuptor, pentru a capata forma dorita sau se scobesc jumatatile de chifla pentru a se umple cu fasole batuta. Poate fi garnisita cu ceapa caramelizata, usturoi, gogosari murati etc.


Sursa foto: adashofsass.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete