Sfaturi culinare

#mozzarella #carne #ulei #branza #lasagna

Cum sa faci cea mai buna lasagna

este un preparat italienesc clasic, care consta din foi suprapuse de paste, branza si sos, la care se pot adauga si alte ingrediente. Alaturi de pizza, lasagna este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucataria italieneasca. Avand in vedere numarul nelimitat de variante de lasagna, este greu sa gasesti reteta ideala. Exista insa cateva aspecte de care poti sa tii cont, pentru a pregati cea mai buna lasagna:

1 Afla cate ceva despre lasagna
 

Cuvantul in sine isi are originile in greaca veche. Acesta a fost preluat de romani si, mult mai tarziu, in secolul al XIV-lea, Francesco Zambrini nota intr-o carte de bucate o reteta de lasagna care continea straturi suprapuse de paste si de branza.  Astazi, lasagna se prepara diferit in Italia, in de regiune, dar si de produsele de sezon. Primavara, o reteta italieneasca de lasagna poate sa contina anghinare, in timp ce iarna aceasta poate avea ciuperci.

Unele dintre cele mai cunoscute de lasagna sunt lasagne alla bolognese si lasagna napoletana.
Din cauza raspandirii sale in intreaga lume, lasagna a ajuns extrem de permisiva in ceea ce priveste continutul existent intre straturile de paste. Exista, de exemplu, lasagna vegetariana, lasagna cu tofu, lasagna cu spanac, lasagna cu carnati si dovlecei etc.
 

2 Alege o reteta universala
 

Pentru a face cea mai buna lasagna, aceasta trebuie sa fie pe gustul tuturor. Astfel incat, in loc sa incerci ceva inedit, precum tofu sau lasagna pentru vegetarieni, fa una cu carne tocata . Poti folosi, la alegere, carne, de vitel, carne de porc sau carne de pui. Iata aici o reteta de lasagna.
 

3 Joaca-te cu branza
 

Lasagna, la origine, nu are la baza carnea, ci branza. Experiementeaza folosind diverse tipuri de branza. In mod obisnuit, ai nevoie de morrazzella, parmezan si ricotta, dar nimic nu te opreste sa folosesti branza cheddar sau branza proaspata de oaie.

Branza trebuie in general sa fie rasa, in cazul lasagnei. Cumpara o bucata si rade-o tu singur acasa, pentru o mai buna textura.
 

4 Foloseste si alte ingrediente specifice
 

Foloseste patrunjel in cantitati generoase. Toaca-l bine si imprastie-l peste lasagna. Va parfuma preparatul si ii va da o aroma proaspata.

Rosiile sunt foarte des intalnite in retetele de lasagna. Acestea trebuie sa fie foarte bine coapte, feliate sau tocate.

Uleiul cel mai indicat este uleiul de masline.

Nu incerca sa pui foarte multe ingrediente, deoarece acestea au nevoie de timpi de preparare diferiti, iar lasagna nu trebuie sa stea foarte mult in cuptor, astfel incat, per total, ai putea sa te complici.
 

5 Foloseste foi de lasagna de calitate
 

Straturile de paste sau foile de lasagna pot fi preparate in casa, in cazul in care doresti sa folosesti propriile tale ingrediente si dispui de suficient timp pentru realizarea lor. In caz contrar, in magazine gasesti foi speciale pentru lasagna, pe care trebuie doar sa le prepari conform instructiunilor de pe pachet.

Uita-te bine si pe reteta. Se poate sa fie nevoie sa oparesti sau sa fierbi foile de lasagna, insa in alte cazuri, poti avea retete in care acestea se pun in tava fara sa fie fierte in prealabil. In cazul in care foile se gatesc inainte, in general acestea se tin la fiert pana cand devin “al dente”, adica fierte, dar inca ferme.

Este recomandat ca atunci cand cumperi foi de lasagna acestea sa fie italienesti, pentru o mai buna rezistenta.
Dupa ce fierbi foile (in functie de minutele indicate in instructiuni), trebuie sa le scoti din apa fierbinte si sa le dai printr-un jet de apa rece. Astfel, opresti procesul de fierbere. Ele vor fi asezate apoi in tava, in cuptor si nu trebuie sa fie exagerat de facute, deoarece isi vor pierde textura si fermitatea.

Pentru a nu se lipi intre ele, pana le dispui in straturi, pune foile de lasagna pe o farfurie, cu servetele de hartie intre ele.
 

6 Urmeaza pasii retetei
 

In functie de tipul de lasagna pe care vrei sa-l prepari, urmeaza reteta intocmai, avand grija ca ultimele straturi asezate in tava sa fie conform instructiunilor. De exemplu, pentru lasagna cu , ultimul strat trebuie sa fie de sos, parmezan si condimente.

Nu lasa lasagna in cuptor mai mult decat este necesar. Foile trebuie sa ramana suficient de ferme incat constructia stratificata sa ramana intreaga.
 

7  Acopera lasagna
 

Pentru prima parte a timpului de coacere, este indicat sa acoperi lasagna cu o folie de aluminiu , ca sa o protejezi de ardere. In ultimele 10 minute de stat in cuptor poti sa o dezvelesti, astfel incat suprafata acesteia sa capete o culoare aramie.
 

8 Serveste lasagna
 

Serveste lasagna insotita de un vin bun. De exemplu, la un preparat (cu carne de vitel) este potrivit un vin Merlot, insa depinde mult si de ingredientele folosite in reteta de lasagna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului