salata de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasa si parfumata, salata de vinete nu lipseste de pe masa in anotimpul cald, indiferent de regiune. Reteta este simpla insa, daca sunt ignorati unii pasi, in loc de un preparat apetisant se obtine o mancare grea la stomac. Afla cum sa faci cea mai buna salata de vinete, pentru a face o surpriza familiei tale.
1 Alege ingredientele pentru salata de vinete
Pentru salata de vinete, ingredientele sunt foarte simple. La baza ai nevoie doar de ulei si vinete. Apoi, pentru a condimenta si aromatiza salata, foloseste sare fina, ceapa si chiar zeama de lamaie sau maioneza.
2 Coace vinetele la foc
Vinetele coapte la flacara sunt mai gustoase decat cele pe care le-ai face la o sursa de caldura fara flacara. Daca ai ocazia sa le coci deasupra unui gratar de gradina, cu atat mai bine.
3 Scurge-le de zeama
Pentru a evita gustul amarui al vinetelor, care distruge intreg preparatul, este important sa le lasi la scurs suficient timp. Dupa coacere, vinetele se lasa la scurs cel putin doua ore.
4 Bate bine vinetele
Foloseste un batator din lemn, special pentru vinete. O alta varianta, pentru cei care nu vor sa zdrobeasca manual vinetele, se poate folosi un mixer. Important este ca vinetele sa fie transformate intr-o pasta, de consistenta dorita. Este recomandat ca aceasta sa fie mai degraba fina. Un aspect zgrumturos inseamna si o textura neplacuta, cu fibre si samburi.
5 Pregateste compozitia salatei de vinete
Amesteca vinetele si adauga treptat ulei. Acestea isi vor schimba aspectul si consistenta. Pentru a le deschide la culoare si a le da un gust usor acrisor, adauga suc de lamaie. La final pune sare dupa gust.
Exista persoane care prefera varianta cu maioneza. Aceasta face salata de vinete sa arate mult mai deschisa la culoare si sa fie mai cremoasa, insa poate fi si mai greu de digerat. Pentru aceasta varianta pregateste o maioneza de casa si amesteca-o in vinete.
De asemenea, la fel ca in cazul maionezei, sunt persoane care prefera salata de vinete simpla, fara ceapa si altele care nu-si imagineaza acest preparat fara ceapa. Cand adaugi ceapa, ai grija ca aceasta sa fie foarte marunt taiata si, de asemenea, bucatile sa fie taiate uniform. Una dintre metodele de a da gres cu o salata de vinete este sa se taie ceapa in bucati mai mici si mai mari, mai late si mai subtiri. In final, textura este neplacuta si la fel si aspectul.
O compozitie mai inedita este cea de mujdei de usturoi si vinete, amestecate cu branza cremoasa, tip feta. Usturoiul se toaca si se amesteca cu sare si ulei, apoi compozitia se inglobeaza in cea de vinete coapte cu ulei. La aceasta se poate adauga putina branza, pentru a obtine vinete coapte cremoase.
6 Da salata de vinete la rece
Pune salata de vinete in frigider si las-o putin la rece. O poti decora cu felii de rosii sau cu bucati de ardei gras, proaspat sau copt. De asemenea, poti folosi frunze de patrunjel. Alte modalitati de a decora salata de vinete sunt reprezentate de semintele de susan care se presara pe deasupra feliei de paine unse cu vinete.
Pentru o servire deosebita, poti desena cu legumele pe suprafata vinetelor. De asemenea, se pot scobi rosii proaspete pentru a fi umplute cu salata de vinete si decorate cu patrunjel. Serveste salata de vinete cu paine proaspata de casa, facuta in cuptor sau in masina de paine sau pe felii de paine prajita.