Sfaturi culinare

#carne #porc #caltabos

Cum sa faci cel mai bun caltabos

este un preparat specific sezonului de iarna. In general, se pregateste dupa taierea porcului, folosind organele interne ale acestuia. Poti cumpara si gata facut, din magazine si de la targurile de alimente. Daca insa nu-ti place niciunul si vrei sa-ti faci propriul tau calbatos? In acest caz trebuie sa urmezi reteta de baza, iar restul sunt decizii de gust personal.

1 Caltabosul si variantele lui
 

Caltabosul nu are tocmai o reteta fixa. Preparatul are la baza ficatul de porc tras printr-un mat artificial sau natural. In functie de regiune, reteta de caltabos difera. Asa se face ca in unele cazuri caltabosul este foarte gras, in timp ce in alte cazuri acesta este facut din carne cat mai slaba. Gasesti retete de caltabos muntenesc, caltabos ardelenesc etc.
 

2 Alege ingredientele
 

In general, vei avea nevoie de ingrediente venite de la porc: inima, ficat, splina, rinichi, la care se adauga slanina sau soricii, ceapa si carnea. Carnea de porc care se foloseste in retetele de caltabosi trebuie sa provina de la cap sau ceafa.

Apoi, pentru a condimenta caltabosul, folosesti ierburi aromatice precum etc.

Caltabosul poate sa mai contina si orez, sare si piper. La 1 kg de orez ai nevoie cam de 1.5 kg ficat de porc si 1.5 carne de porc.
 

3 Pregateste ingredientele pentru caltabos
 

Pentru a da mai multa consistenta compozitie pentru caltabos, se poate folosi si orez. Acesta trebuie fiert separat.
In functie de reteta si mai ales de preferinte, se poate pune fie mai multa carne, fie mai multa slanina sau sorici. De asemenea, textura caltabosului poate sa varieze de la una grunjoasa la una foarte fina. Acest lucru se obtine prin tocarea organelor interne ale porcului si a celorlalte ingrediente. Un caltabos delicat este obtinut prin tocarea pe sita mica, pentru a obtine o pasta cat mai fina.

Initial, ingredientele de la porc trebuie fierte. Apoi, ele sunt tocate si amestecate cu orezul fiert. Zeama ramasa de la fierberea organelor nu se arunca, deoarece ea foloseste in compozitia finala.

Intestinele care vor fi folosite pentru umplere trebuie curatate foarte bine la inceput. Acestea se golesc, se spala si se curata cu lama unui cutit. De asemenea, pentru se poate folosi sare sau malai. Apoi, intestinele se clatesc din nou si se lasa la scurs. In cazul in care se foloseste o membrana artificiala, atunci ea nu mai trebuie sa fie oparita dupa umplere. Iata aici o reteta de caltabos.
 

4 Incearca caltabosul inainte de a-l scoate
 

Cand este pus la fiert, caltabosul trebuie sa stea in jur de o ora. Il poti verifica sa vezi daca este gata impungandu-l cu o scobitoare. Daca nu iese nimic din el, atunci inseamna ca s-a facut. Caltabosul pus la fiert trebuie oricum sa fie impuns din loc in loc pentru a scoate aerul din bulele care se formeaza. Se evita astfel ca matul sa plesneasca.
 

5 Pregateste-l pentru servire
 

In mod normal, caltabosul este cilindric, prins la capete cu sfoara. Exista insa si varianta de a-l tine la racit intre doua placi de lemn, turtindu-l.

Un alt procedeu este cel al afumarii. Caltabosii nu sunt un preparat care sa tina mult, in stare proaspata. Se consuma imediat sau se congeleaza. Insa o a treia varianta este sa fie pusi la afumat, la fum de lemne. Uscandu-se, caltabosii vor tine mai mult timp.

6 Serveste caltabosul cu garnitura

Una dintre calitatile esentiale ale caltabosului consta in faptul ca acesta poate fi servit atat cald, cat si rece. De asemenea, caltabosul poate fi prajit, dupa fierbere si racire. Cald, caltabosul se serveste cu piure de cartofi sau mamaliga .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului