Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #chiftele #cum faci chiftele

Cum sa faci cele mai bune chiftele

Chiftelele sunt un preparat vechi, care figureaza in cartile de bucate din timpul Imperiului Roman. Astazi, chiftelele sunt raspandite pe tot globul, fiecare popor avand varianta lui traditionala de a gati acest fel de mancare. Datorita compozitie maruntite si modelate manual, chiftelele sunt un preparat versatil, care poate fi facut in multe feluri si din multe ingrediente.

Iata in continuare cum sa faci cele mai bune chiftele :


1 Alege tipul de chiftele


La inceput trebuie sa optezi pentru un anumit tip de chiftele, apoi urmezi reteta corecta. Poti face chiftele traditionale moldovenesti (parjoale), ardelenesti, arabesti (kofte), chiftele din peste, vegetariene, de post, pentru aperitive, in sos (chiftele marinate, fel principal ) etc.


2 Carnea pentru chiftele


Daca esti genul care nu mananca zgarciuri sau grasimi, alege o carne slaba pentru chiftele: pui, vita, porc, combinatii de carne, carne de peste etc. Da-o prin masina de tocat acasa, este mai sigur decat sa cumperi carne tocata din magazin, deoarece stii exact ce contine. La fel ca in cazul burgerilor, carnea nu trebuie manevrata prea mult, deoarece chifteaua poate sa se intareasca. Combina toate celelalte ingrediente si adauga carnea la final, apoi modeleaza chiftelele.


3 Gateste ingredientele


Chiftelele prajite se fac in numai cateva minute, un timp prea scurt pentru restul ingredientelor. De aceea, se poate sa fie nevoie sa gatesti morcovii sau celelalte ingrediente inainte sa le adaugi in carnea tocata si sa formezi chiftelele. Acestea din urma sunt mai gustoase si mai hranitoare daca folosesti ceapa, usturoi, branza, patrunjel, oua etc.


4 Formeaza chiftelele


Uda-ti mainile cu apa sau foloseste putin ulei pentru a nu se lipi carnea de maini. Cand modelezi chiftelele, foloseste aceeasi spatula sau lingura astfel incat chiftelele sa aiba aceeasi dimensiune.

Cand nu poti modela chiftelele deoarece compozitia nu se lipeste, este posibil ca ingredientele sa nu fie taiate suficient de fin. Foloseste un blender pentru le pasa. Ouale sau o compozitie de paine si lapte poate fi un bun liant. Se mai foloseste pesmet sau faina pentru a imbraca chiftelele.


5 Cum gatesti chiftelele


Chiftelele se prajesc in ulei, se fac in cuptor, se prepara intr-un steamer sau pur si simplu fierte. Lasa-le sa se faca fara sa le amesteci.

Sursa foto: mybestcookbook.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului