Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #galuste # cum sa faci galuste

Cum sa faci galuste

Galustele sunt unele dintre cele mai versatile tipuri de mancare. Se prepara si arata diferit, in functie de tipul de mancare dorit, pot fi servite ca antreu, fel principal , garnitura sau desert.

Nu se cunoaste cu exactitate originea galustelor, acestea aparand atat pe teritoriul Europei, cat si in Asia. In China, galustele sunt o mancare traditionala foarte importanta. Se intalnesc in special in meniul meselor festive de revelion. In Europa, erau folosite cu secole in urma ca un fel de mancare ieftina, care umplea stomacul.


Tipuri de galusti


Exista tipul de galuste cu umplutura, aceasta din urma fiind extrem de permisiva in ceea ce priveste ingredientele folosite. Pot fi facute galuste cu aproape orice fel de umplutura (carne, legume, fructe de mare etc). Dintre galustile umplute fac parte si galustile chinezesti. Acestea se pregatesc din faina si ou pentru aluat, din diverse ingrediente pentru umplutura, la care se adauga sosul. Pentru sos se poate folosi, de exemplu, sos de soia, piper, ghimbir, ulei de susan si apa.

Al doilea tip de galusti il reprezinta cel facut din aluat simplu, pus la fiert. Se amesteca faina cu praful de copt si sarea, la care se adauga lapte. Apoi trebuie sa se dea forma dorita si se pun galustele in apa fiarta sau in supa, lasandu-le sa se faca in jur de 15 minute, pana cand devin ferme, dar nu foarte tari.


Cum prepari galustele


Pentru galusti moi si usoare, se adauga o compozitie de ou batut si apa la ingredientele de baza. Cei care doresc sa prepare galusti crocante trebuie sa le prajeasca in ulei incins, pana cand acestea capata o culoare maronie.

Pentru a da forma galustelor, poti folosi doua linguri puse una peste alta, cu adancitura in interior. Lingurile se pun in supa sau apa fiarta, apoi in aluatul pentru galusti, se modeleaza in forma lingurei, apoi se pun galustile in supa care fierbe, usor, astfel incat galustile sa nu se duca la fundul vasului. Galustile se fierb neacoperite, in jur de 10 minute, dupa care poate fi pus capacul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului