Sfaturi culinare

#porc #ficat #carne #lebar

Cum sa faci lebar

Lebarul sau lebarvurstul este unul dintre cele mai cunoscute preparate de porc, servite in perioada de iarna. Principalul ingredient folosit este ficatul de porc, aromat cu diverse condimente.

Avantajul acestui preparat consta in faptul ca este usor de facut in casa. Astfel poti folosi ingrediente de cea mai buna calitate, care sunt pe gustul tau.
 

1 Alege ingredientele pentru
 

Ai nevoie de ficat de porc. In functie de reteta , se mai foloseste fleica de porc, plaman sau slanina de porc, precum si carne grasa de porc.

In ceea ce priveste legumele, ai nevoie de ceapa, dar aceasta este optionala. La capitolul condimente, poti sa variezi cu foi de dafin, coriandru, sare, piper. De asemenea, este indicat sa folosesti si putin otet si un pahar de vin. In timp ce otetul ajuta la pregatirea matelor, vinul este folosit in apa in care va fierbe lebarul deja umplut si legat.
 

2 Pregateste ingredientele
 

Pregatirea ficatului porcului reprezinta unul dintre cele mai importante momente. Ficatul taiat felii se pune in apa. Aceasta este schimbata des, cu scopul de a ajuta la albirea ficatului. Cand va fi pus la fiert impreuna cu restul ingredientelor, ficatul nu trebuie sa stea pe foc mai mult de 3 clocote.

Si matele groase de porc au nevoie de o pregatire. Ele se pun in apa cu sare si otet si se lasa putin la rece. Le poti pune in frigider. Cand sunt umplute, se foloseste palnia de carnati care se monteaza la masina de . Matele se leaga apoi la capete si se fierb cam 30 de minute, dupa care se scot si se preseaza.
 

3 Urmeaza reteta
 

Fiind un preparat traditional, specific sezonului de iarna, lebarul se prepara in mai multe feluri, in functie de regiune. In general, prepararea dureaza in jur de 2 ore. Ca la toate celelalte preparate din mate umplute ( caltabos , toba etc), lebarul trebuie intepat din loc in loc, cand este pus la fiert, pentru a evita pleznirea.

Gasesti aici o reteta de lebar de casa.
 

4 Pastrarea lebarului
 

La fel ca in cazul tobei, si lebarul este pus la presat inainte de a fi servit, intre doua placi de lemn. Este recomandat sa stea intr-un loc rece si bine aerisit .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului