Sfaturi culinare

#friptura #cuptor #sare #sos

Cum sa faci o friptura frageda

Ai incercat de nenumarate ori, dar niciodata nu ti-a iesit ca la carte. Vorbesc despre friptura la cuptor , sau la gratar, frageda, care se topeste in gura. Mai jos iti oferim cateva sfaturi de care sat ii cont atunci cand prepari o friptura . Nu doar ca iti va iesi mai buna decat cea de la restaurant, dar iti vei impresiona familia si prietenii.

 

Alege cea mai buna carne
 

1 Primul lucru la care trebuie sa fii atent atunci cand faci o friptura este carnea pe care o cumperi. Fie ca vrei o friptura de vita sau de proc, carnea trebuie sa fie de buna calitate. Feliile de carne trebuie sa contina si parti de grasime. Aceste parti de grasime vor fragezi carnea atunci cand o pregatesti la cuptor sau la gratar. Carnea cu grasime este mai suculenta, iar friptura ta va fi bine facuta.

2 Atunci cand cumperi carne pentru friptura trebuie sa tii cont si de culoarea si textura carnii. O felie de carne de calitate trebuie sa fie ferma insa umeda si sa aiba o culoare deschisa. De asemenea, trebuie sa aiba si mici striatii de grasime. Aceasta carne este cea mai buna pentru a obtine o friptura frageda si suculenta.

3 Partile cele mai fragede de carne sunt muschii, coastele si carnea de pe spate. Atunci cand cumperi carne pentru friptura nu evita acele bucati care contin si os. Chiar daca nu poate fi consumat, osul adauga o aroma speciala fripturii.
 

Carne marinata pentru o friptura frageda

 

4 Daca iti doresti o friptura cu adevarat frageda, poti marina carnea. Sosul marinat se obtine din 100 grame vin, 100 grame ulei de masine, 30 grame suc de lamaie. Toate ingredientele se amesteca bine. Dupa preferinte mai poti adauga si usturoi, piper, ceapa sau alte condimente. Dupa ce ai facut sosul, asezi felia de carne intr-o punga. Peste carne adaugi sosul pentru marinat si lasi carnea la frigider cateva ore.

5 O alta metoda pentru a obtine o friptura frageda este sa ungi carnea cu sare grunjoasa pe ambele parti. Sarea grunjoasa scoate la suprafata tot sucul din carne, care se imbiba in sare. O parte din aceasta sare este absorbita din nou de carne. Acest proces faca ca feliile de carne sa fie fragede si suculente atunci cand le pregatesti la cuptor sau la gratar. Dupa ce le-ai uns cu sare, lasa feliile de carne sa se odihneasca timp de 10 minute. Dupa 10 minute, spala bine feliile de carne, astfel incat sa nu mai ramana sare deloc la suprafata.
 

Nu presa si nu intepa friptura cu furculita

 

6 Daca faci friptura la cuptor, incearca sa nu intorci carnea decat o singura data. De asemenea, cat timp sta la cuptor nu impunge friptura cu furculita si nu o presa. In afara de faptul ca friptura ta va avea un aspect neplacut, prin presare va pierde si o parte importanta din suc.

7 Cand s-a facut pe o parte, atunci cand capata o culoare maronie, este momentul sa intorci friptura si pe cealalta parte. Daca preferi o friptura in sange, vei lasa carnea mai putin la cuptor sau pe gratar. De asemenea, este indicat sa tii friptura la foc mediu. Astfel friptura se va patrunde bine cu toate sucurile.

8 Cand scoti friptura de la cuptor, este indicat sa o lasi sa se odihneasca cateva minute inainte de a o servi.

 

Adauga o garnitura delicioasa
 

9 Cat timp friptura se odihneste poti prepara o garnitura din sosul pe care l-a lasat carnea in tava. Adauga ciuperci intregi si felii de ceapa si mai pune-le la cuptor cateva minute. Cand sunt aproapte gata, adauga o lingura de faina si 10 grame de unt. Amesteca bine, pana cand amestecul capata o culoare maronie. Adauga putin vin si amesteca din nou toate ingredientele. Lasa la cuptor pana se ingroasa. Adauga sare si piper dupa preferinta. Sosul astfel obtinut poate fi servit peste friptura.

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete