Sfaturi culinare

#tigaie #ulei #reteta

Cum sa faci sa nu mai sara uleiul din tigaie

Picaturile de ulei incins care sar din tigaie sunt deosebit de periculoase pentru sanatate . Ele pot cauza arsuri grave, care necesita un tratament indelungat. De asemenea, pot cauza pete in bucatarie, in jurul aragazului.

1 Foloseste o tigaie de calitate, cu capac
 

In primul rand, pentru mancarurile care necesita ulei incins, este recomandat sa folosesti o tigaie de calitate, chiar daca poate fi costisitoare. De asemenea, ea trebuie sa fie cumparata cu un capac potrivit. Cand incepe sa sara uleiul incins, nu va mai trebui sa cauti in fuga un capac potrivit, luat de la alte oale sau cratite.
 

2 Tigaia nu trebuie sa aiba stropi de apa
 

Cand torni uleiul intr-o tigaie incinsa, aceasta trebuie sa fie perfect uscata. Daca are picaturi de apa in ea, uleiul incins va incepe sa sara.

De asemenea, mancarea pe care o pui in tigaie la prajit trebuie sa fie stearsa bine de apa. De exemplu, daca trebuie sa pui copanele de pui in tigaie sau legume, intai asigura-te ca sunt sterse bine de apa. Altfel, imediat la contactul cu tigaia cu ulei incins, acesta va incepe sa sara.
 

3 Foloseste sare
 

Pune niste sare in mancare. Cristalele de sare vor impiedica uleiul sa mai sara din tigaie.
 

4 Citeste bine reteta
 

Se poate ca in unele cazuri sa sara stropi din tigaie deoarece focul este prea intens. Citeste bine reteta si micsoreaza intensitatea flacarii.

In alte cazuri, se poate ca lichidul din tigaie sa se fi evaporat sau sa fi fost absorbit de mancare. Verifica reteta si adauga ulei, supa de pui, apa sau ce este nevoie. Astfel, uleiul nu va mai sari din tigaie.
 

5 Foloseste un instrument modern
 

Un accesoriu de bucatarie modern este un soi de capac, “splatter guard”, facut de obicei din metal. Se aseaza deasupra tigaii incinse pentru ca uleiul sa nu poata sari in exteriorul vasului. Vestea proasta este ca, cel mai probabil, nu-l vei gasi pe piata romaneasca. Vestea buna este ca preturile sunt variate, unele astfel de capace costand in jur de 3 dolari .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului