Sfaturi culinare

#sangria #bautura #spania #sfaturi culinare #vin #fructe #portocale #lamaie

Cum sa faci sangria

Sangria este una dintre cele mai cunoscute bauturi, in intreaga lume. Spaniola la origini , in timp, aceasta bautura a capatat noi arome si imbunatatiri, odata cu adoptarea ei de catre cei care i-au indragit gustul. Desi sangria poate fi cumparata si din comert, nimic nu se poate compara cu un pahar de licoare preparata acasa. De aceea, Culinar Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi despre cum sa prepari o sangria de neuitat.

Numele “sangria” este spaniol, asemeni originii bauturii si inseamna sangeriu. Bautura este de fapt un punci cu vin, tipic spaniol, care are la baza vinul rosu spaniol, parfumat si aromat, care capata o savoare speciala datorita fructelor care se adauga peste vin.

Reteta de baza de sangria

Aceasta bautura contine la baza cateva ingrediente foarte importante: un vin rosu usor, sec, tanar, cu usoare nuante de acidulat, cel mai bine din zona Rioja din Spania, fructe taiate cubulete sau felii (portocale, lamai), un indulcitor (miere, zahar, sirop, suc de portocale dulci sau nectar de fructe), o cantitate redusa de coniac (brandy de preferinta triplu sec) sau alte bauturi spirtoase si, ocazional, gheata sau bauturi carbogazoase.

Cum poti prepara reteta de baza de sangria
 

Pentru a face aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • o sticla de vin rosu: Cabernet Sauvignon, Merlot (pot fi si de provenienta romaneasca) ori vinuri de acelasi tip din alte zone ale lumii: Rioja reds, Zinfandel, Shiraz etc.
     
  • o lamaie taiata felii
     
  • o portocala taiata felii
     
  • doua linguri de zahar sau miere
     
  • un paharut (shot) de coniac
     
  • 2 cani de bautura pe baza de ghimbir (pot fi folosite bauturi de tip Cola).
     

Cum se prepara:
 

1 Pune intr-un vas mare vinul si stoarce in el sucul din feliile de lamaie si portocala.

2 Dupa ce ai scos samburii din fructe, arunca feliile in interiorul vasului, apoi adauga zaharul si coniacul.

3 Pune vasul la rece peste noapte.

4 Chiar inainte de a servi bautura, adauga-i bautura de tip Cola.

5 Pentru ca bautura trebuie bauta rece, poti fie sa o tii la frigider, fie sa o torni in pahare in care ai pus dinainte gheata.
 

Cum poti obtine variante gustoase de sangria
 

In timp, aceasta bautura a suferit modificari ale structurii, ingredientelor de baza adaugandu-li-se altele noi. Printre bautorii de sangria se spune ca nu exista vreun fruct sau vreun ingredient inrudit cu cele de baza pe care sa nu ai voie sa il adaugi in vasul in care pregatesti aceasta bautura gustoasa.

1 De aceea, pe langa portocale si lamai, in sangria poti adauga mere, pere, piersici, ananas, mango, struguri, afine , fructe de padure, nectarine, capsuni sau pepene. De asemenea, trebuie sa stii ca poti inlocui coniacul cu rom sau gin.

2 Mai trebuie sa stii ca poti inlocui vinul rosu cu vin alb, iar in acest caz vei obtine varianta argentiniana de sangria, numita claricode bolduit. In plus, daca nu ai in casa decat vinuri tari, cu arome grele, poti sa le folosesti in sangria in amestec cu un vin alb usor, care le va reduce din aroma .

3 De asemenea, daca vrei sa incerci si o aroma speciala, poti incerca varianta portugheza a acestei bauturi, care adauga la toate celelalte ingrediente si scortisoara.
 

Sfaturi de care poti tine cont atunci cand prepari sangria:
 

  • Daca nu ai gasit vin spaniol, poti apela la vinuri frantuzesti sau italienesti, pentru ca aroma este asemanatoare cu a celor spaniole. Totusi, pentru un gust cat mai apropiat de varianta originala a bauturii, este indicat sa folosesti un vin spaniol.
     
  • Poti incerca sa amesteci restul de ingrediente: fructele, zaharul sau mierea, bautura pe baza de ghimbir, coniacul (sau o alta bautura tare) separat, inainte de a le adauga in vin.
     
  • Bautura trebuie neaparat sa fie tinuta cateva ore la rece inainte de a fi servita. Tinuta la rece, bautura isi ia savoarea din fructe si celelalte arome, care nu au acelasi gust daca sangria este tinuta la temperatura camerei sau la caldura.
     
  • Poti face si o varianta non-alcoolica de sangria, amestecand struguri de vin, apa minerala, esenta de lamaie si zahar din trestie de zahar.
     
  • Ai putea si sa amesteci mai multe tipuri de vin, vei obtine o varianta interesanta de sangria.
     
  • Pentru a obtine o varianta si mai puternica de sangria, pune mai multe tipuri de alcool in ea. Poti amesteca coniac, gin, vodca, insa nu in cantitati foarte mari, respectiv cel mult patru linguri de tarie adaugata in plus.
     
  • Poti obtine o varianta speciala de sangria daca ii adaugi cuburi facute din suc de mere. Pentru a face cuburi de gheata din suc de mere, pune sucul de mere in congelator, intr-o forma de cuburi de gheata, in loc de apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare