Sfaturi culinare

#serbet #zahar #fructe

Cum sa faci serbet

Serbetul este un preparat foarte dulce, pe care il poti face cu diverse fructe sau arome. Reteta difera, in functie de tipul de serbet care doresti sa-ti iasa la final. In functie de tipul de serbet, acesta este servit ca desert sau, in unele cazuri, chiar intre doua feluri de mancare.

1 Alege tipul de serbet dorit
 

Exista cel putin doua tipuri de serbet: cel care arata ca un soi de pasta (asemanator cu untul de arahide) si uneori este servit cu multa apa si cel care este o forma de inghetata.

Primul tip este un preparat clasic, facut din sirop de zahar bine frecat si legat cu sucuri de fructe sau alte arome si esente.

Cel de-al doilea este un tip de inghetata din fructe.
 

2 Alege fructele sau celelalte ingrediente din care faci serbetul
 

Poti face serbet din numeroase fructe, precum zmeura, cirese, portocale, zmeura, capsuni, lamai, fragi etc. Daca nu folosesti fructe, alte variante sunt ciocolata, vanilia, florile de salcam etc.
 

3 Tine cont de sfaturi
 

Pentru serbetul de tip clasic: pentru un aspect deosebit al serbetului tau, trebuie sa filtrezi foarte bine sucul de fructe. Nu este nevoie neaparat sa folosesti zeama de lamaie in retetele de serbet cu fructe acre.

Sursa foto: bfeedme.comDaca la final iti iese un serbet gros si tare, pune-l in punga de nylon. Daca este mai moale, il poti depozita in borcane. Serbetul tare este mai dificil de scos din borcane. Pentru serbetul de tip inghetata: foloseste ingrediente precum fructe proaspete, ciocolata, cacao etc.
 

4 Urmeaza reteta
 

Serbetul de tip clasic nu este foarte usor de facut. Cu putina neatentie, serbetul poate sa se transforme intr-un simplu sirop.

Foloseste un kilogram de zahar la o jumatate de litru suc de fructe si putina apa. Stoarce fructele, pentru a obtine sucul. Apoi, amesteca sucul de fructe cu zaharul la foc mic, pana cand acesta din urma se topeste. Daca apare spuma la suprafata compozitiei, se inlatura usor. Se mai tine pe foc compozitia pentru ca aceasta sa se ingroase suficient de mult incat sa poata forma bobite (nici prea moi, nici prea tari), la contactul cu apa rece. Poti testa acest lucru punand putina compozitie intr-un recipient cu apa rece.

Oala se ia de pe foc si se acopera cu un prosop de bucatarie care a fost udat si apoi stors bine. Dupa ce compozitia se mai raceste putin, cand este calduta, se amesteca in ea intr-o singura directie, observand daca isi schimba culoarea. Ar trebui sa devina mata. La final, serbetul se toarna in borcane cu atentie, pentru a nu ramane goluri de aer.

O alta posibilitate de a face serbet clasic este ca, in loc sa pui in apa fiarta cu zahar fructele dorite (lamaie, vanilie etc), sa razi coaja acestora. Coaja rasa se pune intr-un saculet legat cu ata, care se scufunda in apa, pentru a se forma siropul gros.

Daca faci serbet de tip inghetata, ai nevoie de suc de fructe din fructele alese pentru aceasta reteta, zahar, apa si albus de ou . Se amesteca sucul de fructe cu zaharul si apa intr-un castron, pana cand zaharul se dizolva. Se da la frigider aceasta compozitie pentru 2 ore. Apoi se bate albusul de ou pana devine o spuma tare, iar aceasta se inglobeaza in compozitia initiala. Se pune totul in forme de inghetata si se da la congelator.

Alte tipuri de serbet (inghetat) nu includ deloc zaharul in compozitia lor. Se folosesc numai suc de fructe, apa sau lapte, albusuri sau gelatina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete