Sfaturi culinare

#sushi #peste #orez

Cum sa faci sushi acasa

Sushi este o delicatesa pe care cu putina indemanare o poti prepara si acasa. Sunt o multime de retete de sushi si o poti alege pe cea cu ingredientele cele mai potrivite pentru tine. In plus, nu ai nevoie decat de alge marine si un tocator sau un covoras de bambus. Avantajul este ca vei invata ceva nou si distractiv, iar sushi-ul facut in casa va fi mai ieftin decat cel mancat la restaurant.

Sushi, de la pestele si preparatul fast food la delicatesa contemporana
 

Sushi este un preparat din orez si sos japonez special, combinat adesea cu peste. De cele mai multe ori, sushi este considerat un preparat care are la baza peste crud, insa, in realitate, unele retete de sushi nu contin deloc peste.
La origine, sushi era un proces de conservare a carnii de peste in Asia. Pestele crud se presa intre doua straturi de orez cu sare. Era tinut in acest fel cateva luni la fermentare, pana cand se inlatura orezul si pestele putea fi consumat. Abia in secolul al XVIII-lea sushi a fost preparat sub forma cunoscuta de acum. La inceput, sushi facea parte din preparatele de tip fastfood, pentru o masa rapida care sa hraneasca multimile.

Astazi, bucatari renumiti sunt specializati pe arta prepararii sushi-ului, fiecare cautand noi metode de alaturare a doua ingrediente inedite, dar care se completeaza reciproc, in acest preparat mic si aromat.
 

1 Alege o reteta si un tip de sushi
 

Cele mai cunoscute forme de sushi de astazi sunt:

Nigiri (nigri-sushi) – este un sushi a carui forma este creata cu ajutorul palmei. Are o forma dreptunghiulara sau ovala si este compus din peste si orez, la care se adauga diverse sosuri sau ingrediente precum hreanul japonez.

Maki – este probabil cel mai cunoscut tip de sushi, realizat cu o foaie de alge marine, rulat precum un cilidru si taiat in bucati egale. Uneori se poate folosi o placuta sau un covoras de bambus care ajuta la rularea preparatului din orez si alte ingrediente.

Temaki- (Te-maki sushi) – este un tip de sushi sub forma de cornet, realizat din orez, si alte ingrediente.
 

2 Pregateste ingredientele necesare
 

Pentru a face sushi, poti avea nevoie de mai multe lucruri. Insa minimum de ingrediente constau in: alga marina (nori), orez, peste, covoras din bambus. Acesta din urma este de mare ajutor mai ales la inceput, pana prinzi tehnica rularii.

Este de preferat ca pestele sa fie unul potrivit pentru sushi, precum somonul afumat (somon fume). Pentru sushi se recomanda folosirea pestilor de ocean si nu cei de apa dulce. Acestia din urma pot fi purtatori de paraziti care sunt eliminati numai prin procesul de gatire la foc, ceea ce nu este inclus in modul de preparare la sushi. Pentru sushi se folosesc pesti si fructe de mare precum: ton, somon, macrou, tipar, caracatita, calmar, scoici, icre de somon, creveti, crabi etc.

Sursa foto: ediblesensations.blogspot.comInainte de folosire, pestele trebuie depozitat corespunzator, pe un pat de gheata sau intr-un recipient, la frigider, intr-un loc cat mai rece.

De asemenea, la sushi se folosesc diverse condimente si ingrediente care sa-i confere o aroma aparte preparatului. Sosul de soia este unul dintre ele. Wasabi este o pasta de hrean japonez, cu gust iute. Ghimbirul se foloseste in varianta sa marinata.

Ca legume si fructe poti folosi castravete, avocado, sparanghel etc.
 

3 Prepara sushi-ul
 

Intinde covorasul de bambus pe o suprafata plata, masa sau blatul din bucatarie. Apoi intinde alga marina (nori). Partea cea mai stralucitoare trebuie pusa cu fata in jos. Ia cu mana orezul fiert si lipicios si intinde-l pe alga. Stratul ar trebui sa fie suficient de subtire incat sa mai vezi alga verde printre bobite. Nu intinde orezul pana la capetele algei marine, ar trebui sa lasi o margine de vreo 2 cm. Poti sa umezesti putin marginea cu niste apa calda. Vei lipi astfel mai usor capetele.

Aseaza ingredientele dorite in mijlocul orezului. De exemplu poti pune somon si avocado. Bucatile trebuie sa fie egale. De la un capat, incepe sa rulezi alga cu atentie, cat mai strans ( fara sa exagerezi), presand usor, cu ajutorul covorasului de bambus. Dupa ce s-au lipit bine marginile, poti inaltura bambusul, ruloul ramanand intact.
Apoi ruloul se taie in bucati egale.
 

4 Serveste sushi
 

Serveste-l pe platouri, alaturi de un sos pentru sushi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului