Sfaturi culinare

#porc #carne #toba

Cum sa faci toba

este nelipsita de pe masa de sarbatori , in iarna. Preparat traditional din carne de porc , toba necesita atentie pentru ca in final rezultatul sa fie unul satisfacator. Daca o faci in casa, poti alege chiar tu ingredientele, astfel incat sa fie pe gustul tau.

1 Alege ingredientele pentru toba
 

Pentru a face toba, ai nevoie in principiu de carne de porc, organe de porc, condimente si un mat gros.
La doua kilograme de organe de porc se foloseste o cantitate de 500 grame de carne de porc. Organele folosite sunt rinichii, inima, splina, plamanii, ficatul. Carnea de porc poate proveni din mai multe parti: falci, frunte, urechi , limba, muschi, picioare etc. La acestea, in unele cazuri se mai poate adauga si o cantitate de aproximativ 200 grame de sorici de porc.

Apoi mai ai nevoie de condimente precum sare, piper, cimbru, dafin, usturoi, ienibahar. De asemenea, ceapa si otetul sunt necesare in compozitie. In unele cazuri se foloseste si un pahar de vin.
 

2 Pregateste invelisul pentru toba
 

Invelisul pentru toba este de obicei un mat gros sau burta de porc. Aceasta trebuie sa fie spalata foarte bine in apa cu sare. Apoi se lasa la racit in apa cu otet.

O alta varianta este ca burta sa fie golita si rasa cu un cutit, apoi spalata cu apa . Pe urma, burta poate sa fie albita si curatita de orice resturi daca este frecata cu malai si limpezita bine.
 

3 Pregateste compozitia
 

Carnea si organele de porc trebuie sa fie fierte bine. Apa rezultata prin fierbere nu se arunca, deoarece ea este folosita mai tarziu, cand se umple matul cu compozitia rezultata. Apa in care a fiert carnea ajuta la inchegarea amestecului.

In cazul in care folosesti picioare, urechi de porc si sorici, atunci este indicat sa le cureti sub un jet de apa, cu un cutit, razandu-le pana cand acestea se albesc. Limba trebuie sa fie spalata si frecata bine si curatata de pielita. Pielita se inlatura cel mai bine dupa fierbere.

Iata aici o reteta de toba din carne de porc.
 

4 Preseaza toba
 

Dupa ce este introdusa in mat si fiarta, toba trebuie asezata pe un fund de lemn, deasupra caruia se aseaza o alta placa de lemn, pentru presare. Este lasata la presat in jur de 24h. In unele cazuri, toba este si afumata.
 

5 Serveste toba
 

Toba nu este un preparat care rezista multa vreme. De aceea, se recomanda sa fie consumata in primele zile de dupa preparare. Cel mai bine se potriveste ca aperitiv la mesele de iarna, alaturi de alte preparate de sezon precum caltabosul sau lebarul. Poate fi servita alaturi de rosii, ceapa, branza si mustar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare