Sfaturi culinare

#vin #gutui #lamai

Cum sa faci vin din gutui

Vinul din gutui este un preparat specific anotimpului rece. Poti sa-l pregatesti in toamna sau in iarna, insa te vei bucura de el mult mai tarziu, cand isi va arata calitatile.

1 Tine cont de specificul vinului de gutui
 

Alege cu grija fructele din care vei face vinul. Daca acestea sunt prea coapte, atunci vinul va ramane tulbure. De asemenea, vinul poate sa se limpezeasca foarte greu daca fructele au fost stoarse in loc sa fie pur si simplu strecurate. Un alt lucru important este sa nu fierbi pulpa fructului inainte de a-i fi indepartat semintele. Fierberea trebuie sa se faca maxim un sfert de ora.

Pentru a putea fi consumat, vinul se tine minim 6 luni in ultima lui etapa, la rece. Insa pentru un vin bun de gutui, este indicat sa astepti chiar si 2 ani.
 

2 Asigura-te ca ai ingredientele necesare
 

Ca sa faci vin de gutui, trebuie sa dispui de ingredientele necesare. Ai nevoie de 25 gutui, sucul de la 2 lamai, 225 grame de stafide, 1kg 360 grame zahar, 3.4 litri de apa, nutrienti pentru drojdie , drojdie de vin.
 

3 Respecta reteta
 

Ia gutuile si da-le pe razatoare , omitand insa miezul. Pune-le apoi sa fiarba 15 minute. Apoi se strecoara compozitia si se toarna lichidul intr-un repicient unde sa fermenteze. Se pune deasupra zahar. Amesteca bine, ca acesta sa se dizolve. Adauga apoi stafide tocate si sucul de lamaie.

Dupa ce se raceste compozitia trebuie sa adaugi nutrientii pentru drojdie si drojdia de vin. Se acopera si se lasa 10 zile intr-un loc cald, amestecand in fiecare zi.

Apoi se strecoara printr-o sita fina si se pune intr-o damigeana sigiliata bine. Pastrarea intr-un loc cald permite compozitiei sa fermenteze. Dupa incetarea procesului de fermentatie, vinul se transfera intr-un recipient nou si se pune intr-un loc racoros . Se lasa astfel pana cand se stabilizeaza si isi recapata claritatea. Apoi se transfera in sticle.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului